Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio parlamentarno izaslanstvo CSU-a

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je u Hrvatskom saboru parlamentarno izaslanstvo njemačke Kršćansko-socijalne unije (CSU), koje boravi u višednevnom radnom posjetu Hrvatskoj kako bi se upoznalo s reformama koje zemlja provodi radi pristupanja Europskoj uniji.

U prigodnom govoru njemačkim parlamentarcima predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks istaknuo je odlične i prijateljske odnose između Hrvatske i Njemačke. Dvije države, kazao je Šeks, snažno povezuje razvijena politička i gospodarska suradnja, mnogobrojna hrvatska zajednica u Njemačkoj te brojni njemački turisti koji redovito posjećuju hrvatski Jadran.

"Hrvatska i njezini građani nikada neće zaboraviti iznimnu pomoć i nesebičnu podršku Njemačke i njemačkih građana u dramatičnim danima nasrtaja na našu domovinu, u presudnim trenucima stvaranja hrvatske države", istaknuo je Šeks.

Hrvatska će, poručio je Šeks njemačkim parlamentarcima, ustrajati na postavljenim ciljevima, na daljnjoj dogradnji i očuvanju najviših vrijednosti i standarda demokratskog društva kako bi postala punopravnom članicom Europske unije i NATO-a. 

Njemačko izaslanstvo, predvođeno predsjednikom Pokrajinske skupine CSU-a u Bundestagu Peterom Ramsauerom, proteklih se dana sastalo s najvišim hrvatskim dužnosnicima, predsjednikom Stjepanom Mesićem, premijerom Ivom Sanaderom i nekoliko ministara te s predstavnicima nacionalnih manjina u RH. Izaslanstvo čini 46 zastupnika, uključujući potpredsjednicu Bundestaga Gerdu Hasselfeldt, dvoje saveznih ministara i troje državnih tajnika, a u povodu njihova studijskog boravka Zagreb je
posjetio i predsjednik bavarske vlade i CSU-a Edmund Stoiber.

Izražavajući zadovoljstvo posjetom Hrvatskoj, koji se sastojao od tridesetak susreta na različitim razinama, predsjednik Pokrajinske skupine CSU-a u Bundestagu Peter Ramsauer istaknuo je kako su se zastupnici CSU-a uvjerili da Hrvatska odlučno poduzima sve korake kako bi što prije postala punopravnom članicom Europske unije.

"Hrvatska je postigla jako veliki napredak i uvjereni smo da će ubrzo postati članicom Europske unije", kazao je Ramsauer, dodavši da je to moguće postići do 2009. godine. "Moguće je da Hrvatska bude članica EU-a do izbora za Europski parlament 2009. godine. To je ambiciozan cilj kojemu moramo težiti", kazao je Ramsauer. 

Autor: Hina/Ured predsjednika Sabora