Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio predsjednika parlamenta Kraljevine Norveške Jørgena Kosmu

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i predsjednik parlamenta Kraljevine Norveške Jørgen Kosmo imali su razgovore u Hrvatskom saboru, uz nazočnost dviju delegacija. 

Zahvaljujući na podršci koju je Norveška do sada pružala Hrvatskoj, naročito u pogledu pristupa Republike Hrvatske NATO-u, predsjednik Šeks je istaknuo da dobru parlamentarnu suradnju treba nastaviti kako na razini odbora, tako i kroz skupine prijateljstva koje postoje i u hrvatskom i u norveškom parlamentu. 

Predsjednik norveškog parlamenta je čestitao Hrvatskoj na brzom razvoju demokracije, od zemlje u ratu do države na pragu Europske unije, istaknuvši kako u europskoj povijesti još nije zabilježen tako velik napredak u relativno kratkom roku. Predsjednik Kosmo je izjavio kako postoji interes norveške strane za produbljivanje parlamentarne suradnje kroz razmjenu iskustava i znanja u razvijanju nadzora i kontrole rada tijela državne uprave s ciljem borbe protiv korupcije, za što u norveškom parlamentu postoje posebna, stručna tijela. 

Norveška je strana izrazila spremnost da pred vlastitim parlamentom i vladom iznese pitanje pomoći Hrvatskoj u razminiraju smatrajući kako se taj veliki i značajan problem ne može riješavati bez nastavka međunarodnih ulaganja.  

Predsjednik Šeks je zahvalio norveškoj strani na tako otvoreno izraženoj spremnosti za pomoć kako savjetima, tako i konkretnim djelima istaknuvši da je Norveška za čitav niz projekata u Hrvatskoj, iz budžeta veleposlanstva u Zagrebu i norveškog Ministarstva vanjskih poslova, do sada osigurala sredstva u vrijednosti od 700 milijuna kuna. Izjavio je da je Hrvatska prihvatila prijedlog norveške strane za suradnju na području sprečavanja korupcije u tijelima državne uprave.

Autor: Ured predsjednika Sabora