Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković otvorio Međuparlamentarnu konferenciju "Uloga parlamenata u oblikovanju budućnosti hrane i poljoprivrede"

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković otvorio je Međuparlamentarnu konferenciju "Uloga parlamenata u oblikovanju budućnosti hrane i poljoprivrede" koja se u Hrvatskome saboru održava 22. i 23. studenoga 2018. godine.

Izrazio je zadovoljstvo što je konferencija okupila vrlo veliki broj zastupnika čak iz 20 država članica Europske unije, ali i dužnosnike triju institucija Unije – Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća, radi rasprave o budućnosti jedne od najstarijih i najvažnijih europskih politika – Zajedničke poljoprivredne politike, te istaknuo da je to potvrda de je Hrvatski sabor prepoznao institut međuparlamentarne suradnje i političkog dijaloga u EU-u kao važne instrumente za utjecaj u donošenju europskih odluka, ali i trenutak i potrebu da se o budućoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici provede konkretna rasprava nacionalnih parlamenta s institucijama Europske unije i drugim zainteresiranim dionicima.

A to je važno, naglasio je Jandroković, zašto jer novi Višegodišnji financijski okvir naglašava prioritete Europske unije za iduće razdoblje. "I Zajednička poljoprivredna politika nema više položaj kakav je nekad imala. Danas se Europska unija suočava s brojnim izazovima zbog kojih u prvi plan svog djelovanja stavlja sigurnost i politike koje neposredno tome pridonose. Međutim, sigurnost treba razmatrati u širem smislu. Europska unija će biti sigurna ako preuzme aktivnu ulogu globalne sile i bude dovoljno snažna da može zaštiti svoje građane od unutarnjih i vanjskih prijetnji, od terorizma do klimatskih promjena. Ali i ako bude gospodarski snažna i konkurenta u sve povezanijem svijetu te ako ponovo preuzme vodeću ulogu među trgovinskim silama. A u tom gospodarskom osnaživanju, važno mjesto ima poljoprivreda" - istaknuo je predsjednik Sabora Jandroković.

Naglasio je kako među politikama koje itekako pridonose pozicioniranju Europske unije kao globalnog čimbenika jest Zajednička poljoprivredna politika, te da je za Hrvatsku njezin daljnji razvoj izuzetno važan. "Hrvatska, osim što je snažna turistička zemlja, i poljoprivredna je zemlja. Poljoprivreda je ključan čimbenik u našem ukupnom gospodarskom razvoju. Zajednička poljoprivredna politika okvir je u kojem želimo provoditi učinkovitu hrvatsku poljoprivrednu politiku – uz naglasak na osiguranje primjerenih prihoda poljoprivrednim proizvođačima, prehrambene neovisnosti i snažnog izvoza proizvoda s dodanom vrijednošću. S posebnim fokusom na obiteljska poljoprivredna gospodarstva kojima želimo osigurati još veću dostupnost sredstava iz europskih fondova." - rekao je predsjednik Sabora te istaknuo kako je u pet godina članstva oko 164 tisuće obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva imalo koristi - i kroz potpore i kroz sredstva za ruralni razvoj. 

"A kao rezultat toga, njihovi proizvodi prepoznati su u Europskoj uniji – jer nose jednu od zaštićenih europskih oznaka. Danas, Hrvatska ima 19 registriranih proizvoda, 8 ih u postupku registracije, a još 10 će uskoro ići u postupak. I na to možemo biti ponosni." rekao je Jandroković te poručio kako je to postignuto i stoga jer je oko trećine trenutačnog europskog proračuna posvećeno upravo zajedničkoj poljoprivrednoj politici i ruralnom razvoju te da su stoga za nas važne rasprave o njezinoj budućnosti. 

Istaknuo je kako Hrvatska od svog članstva prvi put sudjeluje u pregovorima o Višegodišnjem financijskom okviru koji se značajno mijenja te da je za nas stoga važno zadržati ista sredstva za kohezijsku i poljoprivrednu politiku – radi daljnjeg osnaživanja našeg gospodarstva i približavanja u tom segmentu drugim državama članicama.
  
"Također, želimo da se poštuju obveze iz našeg Ugovora o pristupanju i da izravna plaćanja u poljoprivredi omoguće našim poljoprivrednicima uravnoteženi razvoj i povećanje njihove konkurentnosti i održivosti. Svjesni smo da je Zajedničku poljoprivrednu politiku nužno modernizirati i prilagoditi novim okolnostima zbog pada poljoprivrednih cijena, veće otvorenosti tržišta i novih obaveza na međunarodnoj razini zbog klimatskih promjena i održivog razvoja. Nužnost moderniziranja buduće Zajedničke poljoprivredne politike istaknuli smo među prioritetima Trija predsjedanja Vijećem Europske unije, zajedno s Rumunjskom i Finskom." - rekao je predsjednik Sabora te naglasio kako treba imati na umu 12 milijuna europskih poljoprivrednih gospodarstva i njihov značaj za europsko gospodarstvo. 

"A daljnji rast europskog gospodarstva i njegova konkurentnost, zajedno s rastom zaposlenosti, posebno mladih i osoba iz ruralnih područja, kao i svi aspekti sigurnosti, prometna i energetska povezanost te proširenje bit će prioriteti prvog hrvatskog predsjedanja Vijećem u prvoj polovini 2020." - poručio je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

Izrazio je uvjerenje da će ovoj skup pridonijeti razjašnjavanju otvorenih pitanja u novoj europskoj poljoprivrednoj politici u sljedećem financijskom razdoblju. "Ali i uvažiti zahtjeve- uvjeren sam većine članica - da se zadrži proračun Eurospke unije za poljoprivredu na istoj razini kao u tekućem razdoblju" - poručio je predsjednik Sabora Jandroković na otvorenju Međuparlamentarne konferencije "Uloga parlamenata u oblikovanju budućnosti hrane i poljoprivrede." 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora