Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić čestitao Dan neovisnosti Republike Hrvatske

Zagreb – U povodu predstojećeg Dana neovisnosti koji se obilježava 8. listopada 2009. predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić uputio je čestitku svim građanima Republike Hrvatske:

"Obilježavajući državni blagdan Dan neovisnosti, Hrvatska se s ponosom prisjeća 8. listopada 1991. godine, kada je Hrvatski sabor raskinuo državnopravne sveze s bivšim jugoslavenskim republikama i time učinio odlučni korak prema ostvarenju najvećeg sna hrvatskog naroda – prema stvaranju neovisne i slobodne hrvatske države.

Okolnosti, u kojima smo se borili za neovisnost i međunarodno priznanje, i u kojima smo gradili Hrvatsku, bile su iznimno teške. S jedne strane bili smo izvrgnuti agresiji daleko nadmoćnije vojske, s druge strane suočeni s embargom na uvoz oružja. Iz dana u dan bili smo prisiljeni gledati kako se cijela sela i gradovi sravnjuju sa zemljom, ruše i uništavaju kulturni spomenici i industrijska postrojenja, dok je broj prognanika stalno rastao. Namjera je bila jasna: ubijajući i razarajući sve oko sebe, agresor je želio uništiti moral hrvatskog naroda i tako ga prisiliti na predaju. 

No, vjera hrvatskih građana u pravednost cilja, za koji se borio, nije bila slomljena. Naprotiv, vođeni odlučnom, mudrom i dalekovidnom politikom hrvatskog čelništva, a prije svega vizionarstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, građani Hrvatske obranili su i oslobodili svaki pedalj mile Domovine.

Današnji je dan, stoga, prigoda da izrazimo duboku zahvalnost svima koji su se u domovinskoj i iseljenoj Hrvatskoj angažirali u obrani Domovine, u prvom redu hrvatskim braniteljima, od kojih su mnogi dali svoje živote za hrvatsku slobodu i neovisnost.

Prigoda je ovo i da s ponosom istaknemo kako je Hrvatska, u kratkom razdoblju od svega 18 godina ostvarila članstvo u NATO-u, a na pragu je i članstva u Europskoj uniji. Tako brz uspon u međunarodnoj zajednici ostvaren je velikim dijelom i zahvaljujući političkom konsenzusu u Hrvatskoj. Zajednička vizija budućnosti najbolji je putokaz, u to sam čvrsto uvjeren, koji će nas izvesti i iz sadašnje gospodarske krize.

U želji da nas sve vodi ista ideja mirne, stabilne, sigurne i razvijene Hrvatske, svim građanima Republike Hrvatske čestitam državni blagdan – Dan neovisnosti."

Autor: Ured predsjednika Sabora