Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio predsjednika Senata Francuske Republike Gérarda Larchera

Zagreb - Francuska želi pomoći Hrvatskoj da što brže i lakše uđe u članstvo Europske unije i snažno ju podržava na tom putu, izjavio je predsjednik francuskog Senata Gérard Larcher nakon susreta sa svojim domaćinom, predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem.

"Vaše pristupanje Europskoj uniji itekako podržava i Francuska Republika i francuski Senat", rekao je Larcher u izjavi za novinare. Larcher je izrazio zadovoljstvo zbog nastavka hrvatskih pristupnih pregovora i rekao je da bi oni mogli "završiti u drugom polugodištu iduće godine, što znači da bi se negdje do kraja 2011. godine mogli 'okupiti'".

"Potpuno razumijemo najavu da će Hrvatska vjerojatno tražiti jedno prijelazno razdoblje zbog poljoprivrede. Isto tako dobro razumijemo da je Hrvatskoj potrebno još neko vrijeme da usavrši pravosudni sustav, što je vrlo važno jer EU nije samo gospodarsko nego i pravosudno savezništvo", dodao je.

Izaslanstvo francuskog Senata doputovalo je u posjet Hrvatskoj kako bi pojačalo parlamentarnu suradnju i pokazalo Hrvatskoj da će Francuska i dalje biti uz nju na njezinom putu u EU i pomoći joj da "što brže i lakše" postane članicom, kazao je Larcher koji boravi u prvom službenom posjetu RH.

"Ovo je povijesni posjet, prvi službeni posjet jednog predsjednika francuskog Senata i sigurno je da će otvoriti i daljnje kontakte na najvišoj razini i tješnju i intenzivniju suradnju među parlamentima", ocijenio je Bebić. Istaknuo je da će Larcherov posjet obilježiti razdoblje nove suradnje, a posebice parlamentarne, između Senata i Sabora.

Bebić i njegov francuski gost također su razgovarali o jačanju gospodarskih i kulturnih odnosa između dviju zemalja.

Autor: Hina/Ured predsjednika Sabora