Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio predsjednika makedonske vlade Bučkovskog

Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je danas predsjednika vlade Republike Makedonije Vladu Bučkovskog koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

U razgovoru je postignut visok stupanj suglasnosti u vezi s načinom djelovanja i nastupanja dviju tradicionalno prijateljskih država u procesu priključenja Europskoj uniji i NATO-u, te je izražena obostrana spremnost za nastavak tijesne suradnje na putu ostvarivanja ovih prioritetnih vanjskopolitičkih ciljeva, u bilateralnim odnosima i na multilateralnom planu. Predsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik makedonske vlade su se složili da bi usporavanje pridruživanja Republike Hrvatske Europskoj uniji imalo negativne posljedice za eurointegracijske procese u cijeloj regiji jugoistočne Europe.

Predsjednik makedonske vlade Bučkovski se posebice zanimao za radnje koje je Hrvatski sabor obavio pripremajući se za otvaranje pretpristupnih pregovora istaknuvši da Republika Makedonija koristi hrvatska iskustva, pa je tako u veljači ove godine promovirana koalicija za ulazak u EU, a glavnu bi ulogu u nadzoru i praćenju pregovora, po uzoru na hrvatski Nacionalni odbor, u makedonskom parlamentu trebao imati Savjet.
 
 
 
 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora