Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio predsjednika njemačkog Bundestaga Norberta Lammerta

Zagreb -  Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je danas predsjednika njemačkog Bundestaga Norberta Lammerta koji boravi u službenom uzvratnom posjetu Republici Hrvatskoj.

Nakon razgovora sa svojim njemačkim kolegom predsjednik Sabora Vladimir Šeks je izjavio kako je ovaj posjet predsjednika njemačkog Bundestaga „na tragu još jačeg produbljivanja odnosa Hrvatskog sabora i Bundestaga.“

„Dogovorili smo operacionalizaciju suradnje skupina prijateljstava i parlamentarnih odbora na putu Hrvatske prema Europskoj uniji“, rekao je Šeks i dodao: „Ovaj uzvratni posjet u okviru njemačkog predsjedanja, i još na Dan Hrvatskog sabora, dokaz je prijateljstva i naših partnerskih odnosa.“

Predsjednik njemačkog Bundestaga Lammert je rekao kako bez novog ustavnog temelja, odnosno rješavanja trenutačne ustavne krize neće biti daljnjeg proširenja Europske unije (EU).

"Bez obnovljenog temelja suradnje nema proširenja. S tim su se složili i šefovi država i vlada na summitu u Berlinu u ožujku. To je odluka Europskog parlamenta...i čudno je da se stav Europskog parlamenta u pojedinim državama ne uzima dovoljno na znanje", odgovorio je Lammert na pitanje novinara odnosi li se njegov stav izrečen prije nekoliko dana, osim na Tursku i Ukrajinu, i na Hrvatsku.

Iako je poručio da su on "osobno i cijela Njemačka zainteresirani za ulazak Hrvatske u Europsku uniju", Lammert je odlučno ustvrdio da su za to potrebne "određene pretpostavke".

"Taj cilj ne možemo ostvariti razmjenom prijateljskih izjava o namjeri, već stvaranjem određenih pretpostavki. Zajednica za sada nema te pretpostavke i ne može djelovati. Zajednica koja nije sposobna djelovati ne može se ni širiti. I točka!", rekao je Lammert. Šef njemačkog parlamenta je izrazio nadu da će se rješenje za postojeće poteškoće pronaći na summitu EU u Bruxellesu 21. i 22. lipnja, ali je ocijenio da će za to "trebati puno dobre volje svih strana".
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina