Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio u radni posjet visokog predstavnika Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solanu

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je u radni posjet visokog predstavnika EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solanu u okviru njegovog posjeta Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Šeks je istaknuo zadovoljstvo činjenicom što visoki gost dolazi u posjet Republici Hrvatskoj u pravo vrijeme, u razdoblju intenzivne vanjskopolitičke i unutarnjopolitičke aktivnosti u Hrvatskoj, kada se ubrzano radi na ispunjavanju svih potrebnih kriterija i uvjeta za članstvo u RU i NATO-u. Osim tih ciljeva, jasno je određen i cilj potpunog rješavanja svih otvorenih pitanja sa susjedima te nastavak jačanja regionalne suradnje. Nakon što je izvijestio visokog predstavnika kako se Hrvatska nada skorom stjecanju statusa zemlje-kandidata za pristupanje EU, predsjednik Šeks je istaknuo kako smo svjesni da postoji nekoliko ključnih preduvjeta za dobivanje pozitivnog avisa Europske komisije: manjinska politika i povratak izbjeglica, bezuvjetna suradnja s haaškim sudom i pravosudna reforma. Izražena je odlučnost i opredijeljenost hrvatskih vlasti da u navedenim područjima ubrzano rješavaju sva otvorena pitanja radi što skorijeg ispunjavanja svih međunarodno preuzetih obveza.

 

Visoki predstavnik EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku je izrazio zadovoljstvo što ima prigodu ponovno posjetiti Hrvatski sabor, instituciju koja ima iznimno važnu ulogu u stvaranju odgovarajućeg zakonskog okvira za pristupanje EU, ali i u jačanju javne svijesti o smjeru kojim se potrebno kretati na putu prema EU. Taj put, naglasio je visoki predstavnik, nije uvijek lagan, ali važno je da o njemu postoji visok stupanj javnog konsenzusa. U tom smislu, visoki predstavnik je trenutačne poteze hrvatskih vlasti ocijenio pozitivnima, naglasivši kako je potrebno i dalje ustrajati u ispunjavanju svih relevantnih kriterija za ulazak u EU. Pritom je posebno naglasio važnost promanjinske politike i povratka izbjeglica, potpunu suradnju s ICTY-jem i reformu pravosudnog sustava. Osvrnuvši se ukratko na nedavni incident u zadarskom zaleđu, sugovornici su se suglasili da sve institucije vlasti moraju djelovati edukativno kako bi se takvi slučajevi prevenirali i kako bi se cjelokupna javnost, ali i međunarodna zajednica uvjerile u iskrenu predanost hrvatskih vlasti za sve potrebne reforme. 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora