Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks u Crnoj Gori razgovarao s predsjednikom Filipom Vujanovićem, predstavnicima hrvatske manjine i kotorskim biskupom

Kotor - Zagreb može Hrvatima u Crnoj Gori pomoći financijski, ali i politički, rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks u utorak u Kotoru nakon sastanka s predstavnicima hrvatske manjine u Crnoj Gori.

"Zagreb za Hrvate u Crnoj Gori može napraviti dvije stvari. Prvo, da se kod donošenja novog crnogorskog ustava zauzme da zastupnik iz reda hrvatske manjine bude po sili Ustava izabran u crnogorsku skupštinu, a drugo, da se osigura financijska potpora udrugama hrvatskoga predznaka u Crnoj Gori", kazao je Šeks.

Prema riječima predsjednika Sabora, pomoć bi mogle pružiti i hrvatske tvrtke tako da u svojim crnogorskim predstavništvima zaposle Hrvate, a Zagreb bi trebao pomoći i u realizaciji dvaju projekata - izgradnji Hrvatskoga doma u Tivtu i Muzeja pomoraca u Kotoru. Prema popisu stanovništva iz 2003. godine u Crnoj Gori ima nešto više od sedam tisuća Hrvata.

Crnogorski Hrvati stranački su organizirani na državnoj razini, a nakon lokalnih izbora sudjeluju u lokalnoj vlasti u Tivtu i Kotoru, gdje je na čelu grada Hrvatica Maja Ćatović. 

Prije posjeta Kotoru Šeks je u Cetinju razgovarao s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem koji mu je zahvalio što je Hrvatska među prvima priznala Crnu Goru, dodajući da je Podgorici bilo važno da je među prvima priznaju susjedi. Prema Vujanovićevim riječima, Crna Gora želi da Hrvatska bude njezin strateški partner u privatizaciji, izgradnji infrastrukture te u izgradnji Jadransko-jonske autoceste.

Vujanović je također iznio mišljenje da bi hrvatska manjina trebala biti zastupljena u Crnoj Gori putem nacionalnih stranaka.

Šeks se zauzeo za jačanje parlamentarne suradnje Zagreba i Podgorice, posebice u vanjskopolitičkim odnosima. Šeks je susretom s kotorskim biskupom Ilijom Janjićem završio dvodnevni službeni posjet Crnoj Gori. 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina