Predsjednik Nacionalnog odbora Ivica Račan primio predsjednika Europske komisije Barrosa

Zagreb - Nakon obraćanja zastupnicima Hrvatskoga sabora, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso razgovarao je s predsjednikom Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji Ivicom Račanom. Uz Barrosa, razgovorima su bili nazočni i Olli Rehn, europski povjerenik za proširenje, Michael Leigh, glavni europski pregovarač za RH, te Vincent Degert, šef Delegacije Europske komisije u RH. 

Ivica Račan zahvalio je Barrosu na obraćanju Parlamentu izrazivši uvjerenje da je to obraćanje Hrvatskoj i njenoj javnosti bilo itekako potrebno. Račan smatra da su pregovori dobro počeli, ali da "bitku u javnosti za EU tek treba dobiti". Ustvrdio je da vlast i opozicija u Hrvatskoj imaju iste stavove i dobro surađuju kada je u pitanju nacionalni interes Hrvatske za pristupanjem EU, što je uvjetovalo i stvaranje Nacionalnog odbora u Hrvatskom saboru u kojem su uz predstavnike svih parlamentarnih stranaka i predstavnici sindikata, poduzetnika i visokog obrazovanja. 
„Zadovoljni smo kako teku pregovori u ovoj screening fazi, a Nacionalni odbor tome daje dobar prilog. Ipak, svjesni smo da sve ovisi o nama samima, vrlo je važno što mi sami radimo i koliko smo efikasni, kako se reformama i restrukturiranjem djelatnosti pripremamo za završetak pregovora“, rekao je Račan, dodavši da je optimist i da vjeruje da će se u Hrvatskoj učiniti sve da se ovaj posao dobro odradi jer je to u interesu Hrvatske i njenih građana.

Barroso je istaknuo potrebu približavanja ovog procesa javnosti, transparentnosti pregovaranja i potpunog informiranja hrvatskih građana. Konstatirano je da zajednički posao treba biti podizanje ugleda EU u hrvatskoj javnosti, koji je u ovom trenutku ispod 50 posto. 

Izaslanstvo Europske komisije ovim posjetom želi iskazati svoju podršku i potporu Hrvatskoj koja je na dobrom putu i razvijena je zemlja. Naravno, najviše napora treba uložiti sama Hrvatska, a njene vlasti i političari trebaju približiti EU građanima i uvjeriti ih da je ovaj put u najboljem interesu hrvatskog naroda i Hrvatske, poručio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso.