Predsjednik Odbora za gospodarstvo Žarko Tušek sudjelovao na međuparlamentarnom sastanku Odbora za ekonomska i monetarna pitanja (ECON)

Bruxelles - „Euro@25: Što je sljedeće za EMU?“,  bila je tema sastanka Odbora za  ekonomska i monetarna pitanja (ECON) koji je otvorila Eva Poptcheva, potpredsjednica Odbora.  

Poptcheva se u uvodnom obraćanju osvrnula na protek vremena zajedničke valute te naglasila da 25 godina usprkos turbulencijama uzrokovanim nizom velikih kriza još od 2008. zajednička valuta i dalje uživa snažnu potporu i status druge po važnosti globalne valute. Istaknula je važnost koordinacije nacionalnih gospodarskih i fiskalnih politika država članica koje su uvele euro s jedinstvenom monetarnom politikom koju provodi Europska središnja banka, daljnju interakciju i kreiranje politika između monetarne i fiskalne politike u svjetlu budućih izazova, uključujući klimatske promjene, digitalizaciju i geopolitičke napetosti te značaja bankovne unije kao snažnog okvira za upravljanje krizama.

U svojem izlaganju Žarko Tušek je rekao da unatoč svim strukturnim reformama EMU-a i poboljšanjima posljednjih godina, primjerice uspostavom Europskog stabilizacijskog mehanizma i bankovne unije, kao i provedbom mjera u području Unije tržišta kapitala, još uvijek postoji potreba za daljnjim radom.

- Što se tiče bankovne unije, njezino stvaranje bio je snažan odgovor na financijsku krizu sa značajnim napretkom na jedinstvenom pravilniku EU-a, na uspostavi nove europske arhitekture za nadzor i sanaciju te na smanjenju rizika, kazao je Tušek naglasivši kako je to  pridonijelo tome da europske banke postanu snažnije, a poduzeća, ulagači i građani imaju više povjerenja u europski financijski sustav.

Nadalje, Tušek se osvrnuo na buduće prioritete kao što su usvajanje paketa mjera za krizno upravljanje i osiguranje depozita, te nastavak s daljnjim aktivnostima u ostalim područjima rada s ciljem uspostave trećeg stupa bankovne unije, odnosno centraliziranog sustava osiguranja depozita (EDIS). - Najviši politički cilj je dovršiti posao na tom području Unije tržišta kapitala, što podrazumijeva pojednostavljeni pristup tržištima kapitala, dostupne financijske informacije, smanjenje nepotrebnog opterećenja za tvrtke, investitore i nacionalna tijela, koherentnu i razumljivu tržišnu komunikaciju te implementaciju pojednostavljenih, digitalnih procesa i rješenja, istaknuo je Tušek te dodao da je imperativ osigurati da naše manje etablirane inovativne tvrtke imaju pristup dovoljnom broju privatnog kapitala za razvoj u međunarodno konkurentne tvrtke.