Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Davorin Mlakar primio veleposlanika Turske Ahmeta Tutu

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Davorin Mlakar sastao se u srijedu s turskim veleposlanikom u Hrvatskoj Ahmetom Tutom. 

- Iako su odnosi između Hrvatske i Turske dobri, smatramo da nismo iskoristili sve mogućnosti suradnje koje se pružaju na području kulture i gospodarstva, rekao je na početku razgovora veleposlanik Tuta. Dodao je, kako je Turska zainteresirana za osnaživanje suradnje dvaju parlamenata, a posebno kontakata dvaju vanjskopolitičkih odbora i međuparlamentarnih skupina prijateljstva. 

– Danas je „parlamentarna diplomacija“ postala isto tako važna kao i „kulturna“ i tradicionalna diplomacija, naglasio je turski veleposlanik. – Jedan od najvažnijih prioriteta nove turske vlade je članstvo u Europskoj uniji te provođenje reformskih procesa, a hrvatska vlada i  parlament svojim iskustvom u pregovorima za pristupanje EU-u mogu Turskoj uvelike pomoći, rekao je.   

- Hrvatska također želi ojačati ulogu Sabora u društvu, a tome može značajno doprinijeti i jačanje suradnje s parlamentima prijateljskih zemalja, naglasio je Mlakar. Dodao je, kako je jedna od mogućnosti produbljivanja suradnje na razini vanjskopolitičkih odbora i predstavljanje turske unutarnje i vanjske politike članovima odbora, bilo organiziranjem predavanja ili putem neformalnijih sastanaka. 

Sugovornici su se osvrnuli i na aktualnu izbjegličku krizu i pregovore zemalja članica EU-a o pružanju financijske pomoći Turskoj.
 

Autor: Služba za medije