Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Neven Jurica primio predsjednika vanjskopolitičkog odbora slovačkog parlamenta Jana Figela

Zagreb - Na poziv predsjednika Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora mr.sc. Nevena Jurice danas je u službeni posjet Republici Hrvatskoj stigao predsjednik Odbora za vanjsku politiku parlamenta Slovačke Republike Jan Figel.

Čestitajući na ulasku Slovačke u NATO-u i Europsku uniju, mr.sc. Jurica istaknuo je kako Slovačka i Hrvatska dijele iste vanjskopolitičke ciljeve, te kako Hrvatska nakon dobijanja pozitivnog avisa Europske komisije očekuje sa Slovačkom još intezivniju bilateralnu suradnju u europskoj budućnosti. Nadamo se, dodao je Jurica, kako će Slovačka  pružiti podršku i hrvatskoj kandidaturi za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a 2007. godine, te podržati Hrvatsku kao kandidata u sljedećem krugu proširenja NATO-a. 

Ocjenivši dosadašnju suradnju Slovačke i Hrvatske vrlo dobrom, Jan Figel čestitao je hrvatskim parlamentarcima na dobijanju pozitivnog avisa Europske komisije. Proširenje Europske unije u svibnju ove godine, smatra Figel, otvorit će put i za Hrvatsku koju Slovačka neminovno vidi u Europi, te joj je voljna pružiti pomoć i savjet u procesu priključenja. Hrvatska je na dobrom putu, a uvjeren sam da će to potvrditi i Europsko vijeće u lipnju ove godine, zaključio je Figel.