Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Mario Zubović primio Hannesa Swobodu

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Mario Zubović, sa članovima Odbora, primio je u službeni posjet izvjestitelja za Republiku Hrvatsku u Europskom parlamentu Hannesa Swobodu.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Mario Zubović obavijestio je gosta o pozitivnim pomacima u pregovorima za pristupanje EU. Sugovornici su se složili da je ratifikacijom Lisabonskog ugovora pristupanje Hrvatske EU uvelike olakšano, no da je pred Hrvatskom još nekoliko teških poglavlja, referendum i proces ratifikacije pristupnog sporazuma u parlamentima država članica EU. Osvrnuvši sa na tekuću raspravu o sporazumu o arbitraži između Slovenije u Hrvatske, Hannes Swoboda pozdravio je napore obiju strana dodavši kako je danas ozračje povjerenja među državama jače nego u prethodnom razdoblju.

Mario Zubović obavijestio je Hannesa Swobodu o održanom sastanku sa novim supresjedateljem Zajedničkog parlamentarnog odbora RH-EU Gunnarom Hökmarkom, dodavši da je sljedeća, deseta sjednica Odbora zakazana za kraj studenog u Strasbourgu. Član Odbora za vanjsku politiku Tonino Picula zahvalio je Swobodi na osobnom angažmanu te je rekao da su pred Hrvatskom sada ostala najteža pregovaračka poglavlja na koja se zajednički trebamo koncentrirati.

Autor: Služba za odnose s javnošću