Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Mario Zubović sastao se s norveškim veleposlanikom Haugeom

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Mario Zubović primio je u radni posjet veleposlanika Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Terja Haugea. 

Obostrano je izraženo zadovoljstvo zbog tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa dviju zemalja. Razgovaralo se o nadolazećem izboru glavnog tajnika Vijeća Europe i norveškom kandidatu za to mjesto. Hauge je primijetio kako su svi dosadašnji glavni tajnici Vijeća Europe dolazili iz zemalja članica Europske unije pa je, istaknuo je, možda došlo vrijeme da bude izabran kandidat koji zadovoljava sve uvjete, a dolazi iz zemlje koja, iako bliska Uniji, nije njena članica. Norveški veleposlanik predstavio je predsjedniku vanjskopolitičkog odbora Sabora norveškog kandidata Thorbjørna Jaglanda, istaknuvši da se radi o snažnom kandidatu s bogatim političkim iskustvom.

Razgovaralo se i o trenutnom statusu hrvatskih pristupnih pregovora za članstvo u Uniji, u svjetlu postignutog dogovora o njihovoj deblokadi od strane Slovenije. Zubović je podsjetio da je Hrvatski sabor u svibnju ove godine prihvatio prijedlog europskog povjerenika Ollija Rehna i on je i dalje jedini obvezujući za Hrvatsku. "Sabor svakako neće ići nauštrb interesa hrvatske države, a ono što je Sabor podržao je 1. Rehnov prijedlog", izjavio je Zubović.

Autor: Služba za odnose s javnošću