Predsjednik Sabora Jandroković održao bilateralni sastanak s predsjednikom Velike nacionalne skupštine Turske Sentopom

Zagreb - Na marginama Prvog parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je bilateralni sastanak s predsjednikom Velike nacionalne skupštine Turske Mustafom Sentopom. 

Bilateralni odnosi između Turske i Hrvatske ocijenjeni su vrlo dobrima i prijateljskima, uspostavljenim na kvalitetnim temeljima, uz obostranu želju za njihovim unaprjeđenjem, u svim područjima od zajedničkog interesa. Predsjednik Jandroković Hrvatsku je istaknuo kao primjer uspješne integracije pripadnika muslimanske vjeroispovijesti. U razgovoru o situaciji Bosni i Hercegovini kazao je kako se mora učiniti više da se Hrvati, kao konstitutivan narod, ne bi osjećali politički zakinuto, što je trenutno slučaj. Zadatak je političkih lidera u Bosni i Hercegovini omogućiti rješenja u tom smjeru, čemu Hrvatska i Turska mogu doprinijeti.

U osvrtu na aktualnu geopolitičku situaciju izazvanu agresijom Rusije na Ukrajinu, sugovornici su naglasili potporu teritorijalnom integritetu, suverenitetu i političkom jedinstvu Ukrajine. Predsjednik Sentop osvrnuo se i na ulogu Turske u omogućavanju potpisivanja sporazuma zajedno s Ujedinjenim narodima, Rusijom i Ukrajinom u Istanbulu o ponovnom otvaranju dijela ukrajinskih luka za propuštanje žita prema europskim pravcima.