Predsjednik Sabora na proslavi 170. obljetnice hrvatske himne

 Proslava 170. obljetnice nastanka "Lijepe naše" i 70 godina podizanja spomenika u čast hrvatskoj himni u prvom je redu prigoda da današnjim i budućim naraštajima jasno poručimo što zapravo znače ljudske i nacionalne slobode i prava i koliko je ponekad visoka cijena njihova ostvarenja, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks kod spomenika "Lijepoj našoj" u Zelenjaku kod Kumrovca.

Šeks je podsjetio kako je hrvatski narod prošao trnovit put do ostvarenja svojega stoljetnog sna, života u slobodi na svojoj rodnoj grudi.

U Zelenjaku se, pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora, danas slavila velika obljetnica nastanka hrvatske himne, za koju je 1835. stihove napisao Antun Mihanović, te sedam desetljeća od podizanja spomenika himni u čast. Spomenik je podigla Družba "Braće hrvatskog zmaja", koja također slavi svoj veliki jubilej - 100. obljetnicu osnutka.

Nakon polaganja vijenca kod spomenika hrvatskoj himni glumac Adam Končić recitirao je izvorni tekst himne, a nastupili su i članovi kumrovečkog KUD-a, tuheljski Puhački orkestar "Lipa" i kuburaši.

U povodu jubileja himne tiskano je dopunjeno izdanje spomen-monografije "Lijepa naša domovina" autora Nadice Jagarčec i Zvonimira Blažička.  

Časnik i skladatelj Josip Runjanin (1821.-1878.), pristaša hrvatskoga narodnog preporoda, skladao je 1846. melodiju na Mihanovićev tekst "Horvacka domovina". (HS/Hina)
 

Autor: HS/Hina