Predsjednik Sabora primio predsjednika Srbije i Crne Gore

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je predsjednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića u okviru njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj.

Težište razgovora dvaju izaslanstava bilo je stanje bilateralnih odnosa Hrvatske te Srbije i Crne Gore. Predsjednik Sabora izrazio je zadovoljstvo time što su odnosi dviju zemalja stabilni i u stalnoj uzlaznoj liniji, te istaknuo kako su nastavak dijaloga o svim otvorenim pitanjima i uspostava trajne suradnje važni za obje zemlje, ali i za stabilnost cijele regije. U tom kontekstu, predsjednik Marović svoj je posjet ocijenio vrlo važnim zbog toga što je riječ o prvom posjetu predsjednika Srbije i Crne Gore Hrvatskoj, ali i zato što on znači nastavak kontinuiteta dobrih odnosa između dviju zemalja. Pritom su oba sugovornika naglasila da prošlost ne smije predstavljati opterećenje za razvoj međusobnih odnosa, već je iz prošlih događanja potrebno izvući pouke te jasno pokazati da obje države odlučno projektiraju svoj put u budućnost. 

U okviru razgovora o eurointegracijskom procesu, predsjednik Marović čestitao je Hrvatskoj na dobivanju pozitivnog mišljenja Europske komisije, kao i izglednom dobivanju statusa kandidata u lipnju, istaknuvši kako je uspjeh Hrvatske ujedno i dobar primjer za ostale zemlje u regiji da postojano slijede put reformi i implementiraju zajedničke europske vrijednosti. S tim u vezi, predsjednik Šeks izvijestio je o intenzivnim diplomatskim naporima koje Hrvatska poduzima prije donošenja odluke o statusu kandidata i datumu početka pregovora o pristupanju. Izrazio je nadu da će se i Srbija i Crna Gora što prije uključiti u eurointegracijski proces, ocijenivši kako Europa ne može biti jedinstvena i stabilna ako i zemlje jugoistočne Europe nisu njezini ravnopravni dijelovi. 

Zaključno, sugovornici su razmijenili stajališta i o postojećem stanju parlamentarne suradnje, zaključivši kako su obje zemlje zainteresirane za njezino produbljivanje. Predsjednik Marović izrazio je zadovoljstvo postojanjem međuparlamentarne skupine prijateljstva u Hrvatskom saboru, izrazivši nadu da će takva skupina uskoro biti utemeljena i u parlamentu Državne zajednice Srbije i Crne Gore. Predsjednik Šeks ocijenio je kako je na nedavno održanim konferencijama predsjednika europskih parlamenata u Portorožu i Strasbourgu otvorena nova stranica međuparlamentarnih odnosa, s naglaskom na konkretan doprinos parlamentata rješavanju aktualnih političkih tema. Kao mogući oblik operacionalizacije parlamentarne suradnje spomenuto je intenziviranje odnosa između odbora zaduženih za europske integracije, posebno u kontekstu usklađivanja domaćeg zakonodavstva s europskim te s time povezane razmjene iskustava. 

Autor: Ured predsjednika Sabora