Predsjednik Sabora primio rumunjskog veleposlanika

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je na razgovor veleposlanika Rumunjske u Republici Hrvatskoj Mihaia Dinucua.

Na početku razgovora, veleposlanik Dinucu je uputio čestitke g. Šeksu povodom njegova izbora na dužnost predsjednika Hrvatskoga sabora. Hrvatsko-rumunjski bilateralni odnosi ocijenjeni su izvrsnima, o čemu svjedoči velik broj međusobnih posjeta na svim razinama vlasti, posebno prošle godine. Izraženo je žaljenje što odlične političke odnose ne prati i odgovarajuća razina gospodarske suradnje, te su se sugovornici suglasili kako je potrebno stvarati poticajnu klimu za intenziviranje gospodarskih odnosa dviju zemalja i uravnoteženje trgovinske razmjene.

Veleposlanik je istaknuo kako Hrvatska i Rumunjska dijele iste integracijske ciljeve, zbog čega postoji jasno izražena želja za razvijanjem međusobnih odnosa. S tim u vezi, predsjednik Šeks je čestitao Rumunjskoj na skorom ulasku u NATO, te ukratko upoznao veleposlanika s postignućima Hrvatske u europskom integracijskom procesu, kao i očekivanjima vezanima uz stjecanje statusa zemlje-kandidata i započinjanje pregovora s EU. U tom kontekstu, predsjednik Šeks je vrlo korisnim i pozitivnim ocijenio nedavni susret europskih parlamentaraca u Budimpešti, gdje je RH dobila jasnu potporu za svoje integracijske ciljeve, posebno u svjetlu ostvarenog napretka u internim reformama. 

Obostrano je izražena želja za daljnjim produbljivanjem bilateralne parlamentarne suradnje. Predsjednik Šeks je izvjestio veleposlanika da je na budimpeštanskom skupu obnovio otvoreni poziv predsjedniku rumunjskog Zastupničkog doma da dođe u službeni uzvratni posjet Hrvatskoj u cilju daljnjeg jačanja sveukupnih hrvatsko-rumunjskih odnosa. 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora