Predsjednik Sabora primio visokog povjerenika OESS-a Rolfa Ekeusa

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je u posjet visokog povjerenika OESS-a za nacionalne manjine veleposlanika Rolfa Ekeusa.

Veleposlanik Ekeus je na početku razgovora izrazio zadovoljstvo što je od njegovog posljednjeg posjeta RH u Hrvatskom saboru uspješno završena rasprava o Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina. S tim u vezi, izrazio je zanimanje za trenutačno stanje implementacije legislativnog programa koji regulira manjinsku problematiku. Predsjednik Šeks je istaknuo kako je pravni okvir na području zaštite nacionalnih manjina i ostvarivanja njihovih prava zaokružen donošenjem Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, Zakonom o odgoju i obrazovanju na jeziku i pismu nacionalnih manjina te Zakonom o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u RH, i nova se zakonodavna rješenja na tom području ne očekuju. Nadalje, važan korak u implementaciji postojećeg zakonskog okvira su i nedavno održani dopunski izbori za vijeća nacionalnih manjina i za vijećnike u tijelima lokalne i regionalne samouprave, koji su se unatoč relativno skromnom odazivu birača održali u skladu s navedenim Ustavnim zakonom.

Predsjednik Šeks je izvijestio veleposlanika Ekeusa i o koracima koje je poduzela nova Vlada na području stvarne implementacije Ustavnog zakona i svih ostalih zakona koji se odnose na zaštitu prava manjina, posebno u smislu osiguranja slobodnog i sigurnog povratka izbjeglica te povrata vlasništva. Kako je naglašeno, Republika Hrvatska je opredijeljena za ostvarivanje svih manjinskih prava koja proizlaze iz postojećeg zakonskog okvira, kao i za potpunu integraciju manjina u javni i politički život. Pritom su posebno spomenuti sporazumi koje je sadašnja Vlada sklopila s predstavnicima manjina u Hrvatskom saboru, zahvaljujući kojima su predstavnici manjina već imenovani na određene razine izvršne vlasti i parlamenta. Kako je istaknuo predsjednik Šeks, u Hrvatskom saboru postoji konsenzus političkih stranaka o značenju promanjinske politike, a važnost koju RH pridaje ostvarivanju manjinskih prava očitovat će se i u državnom proračunu, o kojem će Hrvatski sabor raspravljati krajem veljače. 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora