Predsjednik Sabora razgovarao s predsjednikom Donjeg doma češkog parlamenta o pristupanju Hrvatske Uniji

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i predsjednik Zastupničkog doma češkog parlamenta Lubomir Zaoralek razgovarali su danas u Pragu o pristupu Hrvatske Europskoj uniji i jedinom preostalom kamenu spoticanja - suradnji s Haškim sudom (ICTY). 

"Hrvatska prije ulaska u EU mora riješiti pitanje suradnje s Haškim sudom. Svi koji misle stupiti u Uniju, imaju iste zadaće koje moraju ispuniti", rekao je Zaoralek novinarima. Prema njegovu mišljenju, Hrvatska mora dokazati da je vjerodostojan partner, jer neke članice Unije sumnjaju u vjerodostojnost dokaza koje je Hrvatska do sada predočila. Osim toga, kazao je Zaoralek, Hrvatska ima stimulirajuću ulogu u regiji i tim zemljama mora biti uzor. Na pitanje o stajalištu Češke o pristupu Hrvatske EU, s obzirom na to da je njezina potpora Hrvatskoj uoči 17. ožujka izostala, Zaoralek je odgovorio da sve ovisi o izvješću radne skupine za procjenu suradnje hrvatske vlade s ICTY-jem. "Nadam se da će ovaj put ishod biti pozitivan", kazao je Zaoralek.

Vladimir Šeks kazao je kako je češkoga kolegu i zastupnike izvijestio o tome što Hrvatska očekuje od radne skupine jer će se kroz njezino izvješće Hrvatska legitimirati kao vjerodostojna zemlja u pogledu suradnje s Haagom. "Ova skupina mora zajedno s haškom tužiteljicom procijeniti našu vjerodostojnost kroz suradnju sa Sudom", kazao je Šeks. Češka potpora ovisit će o izvješću skupine haškoj tužiteljici, rekao je Šeks, ističući pritom da ga u utorak, drugoga i posljednjeg dana posjeta očekuju razgovori s češkim predsjednikom Vaclavom Klausom, predsjednikom vlade Stanislavom Grossom i ministrom vanjskih poslova Cyrilom Svobodom. 

Šeks i Zaoralek su, osim o ispunjavanju pretpostavki za početak pregovora između Hrvatske i Europske unije, razgovarali i o politici koju Hrvatska vodi u regiji prema svojim susjedima te o važnosti parlamentarne diplomacije između Hrvatskog sabora i češkog parlamenta. Osim s predsjednikom češkoga parlamenta, Šeks se sastao i s predsjednikom Odbora za europska pitanja Zastupničkog doma Pavelom Svobodom koji mu je potvrdio da je u Odboru postignuta potpuna suglasnost da pregovori Hrvatske i Europske unije počnu što prije. 

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks s izaslanstvom Sabora nalazi se u prvom službenom posjetu Češkoj Republici tijekom kojega je u uzvratni i službeni posjet Hrvatskoj pozvao Lubomira Zaoraleka, predsjednika Donjeg doma češkog parlamenta. (HS/Hina) 

Autor: HS/Hina