Predsjednik Sabora sazvao 25. sjednicu Sabora

Zagreb - Sljedeća sjednica Hrvatskoga sabora održat će se u ožujku i travnju, a zastupnici će tijekom četiri radna tjedna raspraviti više od četrdeset akata koji su na dnevnom redu plenarne sjednice, izvijestio je na današnjoj konferenciji za medije predsjednik Sabora Vladimir Šeks. 

Sjednica će započeti u srijedu 21. ožujka, a nakon utvrđivanja dnevnog reda sjednice, kako je uobičajeno, održat će se aktualno prijepodne u kojem zastupnici postavljaju pitanja predsjedniku i ministrima Vlade Republike Hrvatske. 

Predsjednik Sabora izvijestio je da predloženi dnevni red sadrži 41 točku, ali da će do početka sjednice u zakonodavnu proceduru biti uvršteno još akata. U sklopu plana usklađivanja zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije, osim sadašnjih osam, na dnevni red prispjet će još nekoliko "europskih" prijedloga zakona koje će Vlada uputiti u saborsku proceduru nakon sljedećih dviju sjednica, rekao je Vladimir Šeks. 

Prema sadašnjem prijedlogu dnevnog reda, Sabor će odlučiti hoće li o 12 prijedloga zakona raspravljati po hitnom postupku, o 14 akata raspravljat će se u prvom, a o četiri njih u drugom čitanju. Na dnevnom je redu još i nekoliko izvješća tijela državne vlasti, izvješća saborskih radnih tijela, kao i jedna interpelacija. 

Među aktima o kojima se očekuje skorašnja saborska rasprava predsjednik Sabora istaknuo je one s "financijskom težinom" za Republiku Hrvatsku. Jedan je o Projektu Riječke obilaznice za koji bi Republika Hrvatska sklopila ugovor o jamstvu s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBOR) prema kome bi EBOR u ovaj projekt uložio 40 milijuna eura na rok od 20 godina. Drugi se odnosi na prijedlog sporazuma s Europskom komisijom o financiranju Nacionalnog PHARE programa za 2006. godinu prema kome bi Hrvatska ostvarila pravo na bespovratno korištenje sredstava iz ovoga fonda u iznosu od 61 milijun eura.

Prema najavi predsjednika Sabora sjednica će trajati do petka, 27. travnja.
 

Autor: Internet redakcija