Predsjednik Sabora susreo se s Christopherom Pattenom

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je danas Christophera Pattena, povjerenika Europske komisije za vanjske odnose, u okviru njegova posjeta Republici Hrvatskoj. 

Predsjednik Šeks izrazio je zadovoljstvo ponovnim posjetom povjerenika Pattena Hrvatskom saboru u povijesnom razdoblju, kada se Hrvatska nada dobivanju statusa kandidata i određivanju datuma početka pregovora na predstojećem Europskom vijeću u Bruxellesu 17. i 18. lipnja. Ujedno mu je upućena zahvalnost na značajnoj ulozi u donošenju vrlo pozitivno intoniranog hrvatskog avisa, čime je prepoznat hrvatski napredak u ispunjavanju kopenhaških i drugih kriterija za članstvo u EU. Hrvatski sabor, kako je naglasio predsjednik Šeks, i dalje će davati punu potporu svim Vladinim mjerama i odlukama vezanim uz postizanje članstva u EU, te je u tom kontekstu povjerenik Patten upoznat s programom zakonodavne aktivnosti Sabora na području harmonizacije s pravnom stečevinom EU, koji predviđa usvajanje još 43 u potpunosti usklađena zakona u hitnom postupku do kraja godine. Predsjednik Sabora je istaknuo kako se posebna važnost pridaje razgranatoj parlamentarnoj diplomaciji, koja će u okviru razmjene iskustava s parlamentarnim tijelima starih i novih članica EU pridonijeti poboljšanju zakonodavne aktivnosti parlamenta i izbjegavanju mogućih nepotrebnih pogrešaka u okviru realizacije predpristupne strategije. Od najznačajnijih unutarnjih reformskih zahvata koje Republiku Hrvatsku očekuju u narednom razdoblju predsjednik Šeks je kao najvažnije naznačio reforme pravosuđa i državne uprave.

Povjerenik Patten pohvalio je impresivan napredak koji je Hrvatska ostvarila u zadnje četiri godine u procesu ispunjavanja potrebnih kriterija za članstvo u EU, istaknuvši kako je Europska komisija vrlo dobro surađivala s prethodnom, a takva se suradnja nastavlja i sa sadašnjom Vladom. Posebno je pohvalio ulogu Hrvatskoga sabora u procesu usvajanja pravne stečevine EU i njezinog inkorporiranja u domaće zakonodavstvo. Patten je naročito istaknuo zrelost donesene odluke Hrvatskoga sabora prigodom nedavne rasprave o ekološko-ribolovnoj zoni, a predsjednik Sabora u tom je kontekstu izrazio nadu da će u okviru Europske komisije biti pronađeno rješenje za sve zainteresirane države.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora