Predsjednik Sabora upozorio na problem obiteljskog nasilja

Zagreb - U sklopu obilježavanja Dana borbe protiv obiteljskog nasilja, predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks prekinuo je, danas u 12 sati, sjednicu Hrvatskoga sabora da bi pročitao sljedeći govor:

"Poštovane zastupnice i zastupnici, danas je 24. studeni, sveeuropski parlamentarni dan borbe protiv obiteljskog nasilja nad ženama.

Prekidajući na nekoliko minuta našu današnju raspravu, i mi se, kao parlamentarke i parlamentarci Hrvatske, priključujemo simbolički svim parlamentima zemalja članica Vijeća Europe koji upravo sada, u ovo vrijeme, govore o borbi protiv obiteljskog nasilja nad ženama. Ovim činom i Hrvatski sabor postaje dio sveeuropske kampanje "Parlamenti ujedinjeni u borbi protiv obiteljskog nasilja nad ženama.

Nasilje nad ženama u obitelji obilježeno je raznim oblicima nasilničkog ponašanja, bilo tjelesne, spolne ili psihološke naravi, temelji se često i na financijskoj zavisnosti. Radi se o jednom od najrasprostranjenijih oblika kršenja ljudskih ženskih prava, događa se u svim zemljama, ne poznaje zemljopisne granice, nema dobnog ograničenja, nije ograničeno ni na koju rasu, naciju, događa se u svim vrstama obiteljskih odnosa i u svim društvenim sredinama. 

Zastupnice i zastupnici Hrvatskoga sabora pozivaju sve nadležne državne institucije da dosljedno sprovode sve donesene zakonske propise, strategije i protokole, a koji se odnose na suzbijanje obiteljskog nasilja nad ženama.

Mi ćemo, kao zastupnici i zastupnice, u tijeku sveeuropske kampanje, koja traje do 08. ožujka 2008. godine, u Hrvatskome saboru organizirati, putem nadležnih odbora, niz rasprava sa ciljem ocjene djelotvornosti zakonodavnih i drugih mjera za borbu protiv obiteljskog nasilja nad ženama u Republici Hrvatskoj, te raditi na njihovom poboljšanju. Jučer je u organizaciji Odbora za ravnopravnost spolova održan okrugli stol na temu suzbijanja seksualnog nasilja nad ženama. Time se Hrvatski sabor uključio u obilježavanje parlamentarnog dana, ali i sutrašnjeg Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama".

Autor: Ured predsjednika Sabora