Predsjednik Sabora Vladimir Šeks primio francusku ministricu za europske poslove Claudie Haigneré

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks imao je danas u Hrvatskom saboru radni susret s Claudie Haigneré, francuskom ministricom za europske poslove. 

Ustvrdivši kako je njegov nedavni službeni posjet na čelu izaslanstva Hrvatskog sabora Francuskoj Republici bio izuzetno uspješan te da je ostvario zacrtane ciljeve potvrdivši pri tome izvrsne političke i sveukupne odnose između Hrvatske i Francuske, Predsjednik Šeks je naglasio kako je Republika Hrvatska danas sigurna kako je u Francuskoj dobila istinskog prijatelja i strateškog partnera u međunarodnima odnosima.

Predsjednik Hrvatskog sabora je posebno naglasio kako je razvijanje kvalitetnih i sadržajnih bilateralnih odnosa s Francuskom na svim razinama hrvatski prioritet i bitan interes, posebno važan u sadašnjim okolnostima, kada se očekuje i formalno otpočinjanje pregovora s EU.

U tom kontekstu je naglasio kako je Hrvatska poduzela dodatne aktivnosti s naviše državne razine i učinila i čini  apsolutno sve što je u njenoj moći kako bi se  posljednji preostali neriješeni slučaj riješio odnosno kako bi se neke članice EU doista uvjerilo u vjerodostojnost i dosljednost hrvatskih vlasti u razrješenju preostalog slučaja umirovljenog generala Gotovine. 

Ministrica Haigneré je istaknula kako ovom prigodom prenosi prijateljsku i odlučnu poruku Francuske o potrebi da Hrvatska u potpunosti dokaže svoju suradnju s MKS-om, ocjenjujući to ključnim elementom za odlučivanje o početku pregovora. Izjavila je i da je prepoznata snažna odlučnost Hrvatske da podastre sve dokaze u vezi s preostalim neriješenim slučajem.

Francuska ministrica za europske poslove je potvrdila punu potporu Francuske hrvatskim nastojanjima te izrazila u ime francuske vlade visok stupanj razumijevanja za hrvatske argumente i za sve ono što Hrvatska u tom kontekstu poduzima.  

Predsjednik Šeks je zahvalio francuskoj ministrici Haigneré na dosadašnjoj pomoći i iskazanoj spremnosti Francuske da i nadalje pruža punu potporu  Hrvatskoj na njenom putu integriranja u Europsku uniju.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora