Predsjednik Sabora Vladimir Šeks primio makedonskog predsjednika Branka Crvenkovskog

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je danas predsjednika Republike Makedonije Branka Crvenkovskog u sklopu njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Sabora Šeks i makedonski predsjednik Crvenkovski izrazili su zadovoljstvo postignutom visokom razinom bilateralne suradnje na svim područjima, te su se složili da dobri odnosi između Republike Hrvatske i Republike Makedonije mogu poslužiti kao pozitivan primjer i ostalim zemljama u regiji. Suradnja između dvije zemlje je ostvarena te se dobro razvija i u pogledu njihovog pristupanja Europskoj uniji i NATO. Naglasili su i da bi gospodarska suradnja mogla i trebala pratiti uzlazni trend političkih odnosa, a velike bi mogućnosti pružio zajednički nastup hrvatskih i makedonskih tvrtki u trećim zemljama.

Makedonski je predsjednik istaknuo kako Makedoniji nije u interesu da proces priključenja Hrvatske Europskoj uniji bude usporen, nego naprotiv, on mora ići dalje, a svaka zemlja mora provoditi reforme radi sebe same. Predsjednik Sabora se složio s tom ocjenom izrazivši uvjerenje da bi početak predpristupnih pregovora Hrvatske s EU-om ubrzao i otvaranje pregovora s Makedonijom, pa tako i brzina priključenja zemlje Europskoj uniji mora biti u skladu s njenim individualnim postignućima.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora