Predsjednik Sabora Vladimir Šeks primio predsjednicu latvijskog parlamenta Ingridu Udre

Zagreb - Hrvatska i Latvija imaju dobre parlamentarne odnose, a Latvija je posebice zainteresirana za daljnje produbljivanje gospodarske suradnje, izjavili su u ponedjeljak u Zagrebu predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i predsjednica latvijskog parlamenta (Saeima) Ingrida Udre.

"Latvija ima velik interes na području gospodarske suradnje s Hrvatskom jer je, kao što znate, latvijska brodarska kompanija naručila od hrvatskog brodogradilišta (3. maj) 10 tankera u vijednosti od 450 milijuna dolara", rekla je Udre, koja boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj, u izjavi za novinare nakon susreta sa Šeksom.

Latvija podržava Republiku Hrvatsku na putu prema Europskoj uniji, a to je pokazala 2005. kad je uz druge dvije baltičke države na razini premijera usvojila takozvanu baltičku deklaraciju kojom je dana potpora Zagrebu za otvaranje pristupnih pregovora s EU, kazala je Udre. Isto tako, Riga podržava ulazak Hrvatske u članstvo NATO-a.

Predsjednik Sabora u svojoj je izjavi zahvalio Latviji na potpori glede pridruživanja euroatlantskim integracijama i rekao je da će Hrvatskoj na tom putu svakako pomoći iskustva te zemlje. "Mislim da ćemo ta iskustva i na parlamentarnoj razini... iskoristiti da Hrvatska izbjegne neke moguće zamke koje može uz latvijsku pomoć izbjeći."

Šeks i Udre su se složili da bi se uvođenjem čarter-letova na relaciji Riga-jadranska obala unaprijedila i turistička razmjena što je u interesu obje zemlje. Udre je na kraju pozvala Šeksa u službeni posjet Latviji što je on sa zadovoljstvom prihvatio.

Autor: Hina/Ured predsjednika Sabora