Predsjednik Sabora Željko Reiner sastao se s veleposlanikom Čilea Juanom Luisom Nilom Valledorom

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner danas je održao sastanak s veleposlanikom Čilea u Hrvatskoj Juanom Luisom Nilom Valledorom. 
- Između Hrvatske i Čila, iako su zemljopisno vrlo udaljene države, postoji čvrsta poveznica, a to je više od dvjesto tisuća ljudi hrvatskoga podrijetla koji žive u Čileu i  imaju važnu ulogu u razvoju odnosa dviju država, rekao je predsjednik Sabora Reiner. Istaknuo je da odnose treba sagledavati i u novome kontekstu hrvatskoga članstva u EU-u i NATO-u te da Hrvatska smatra Čile čimbenikom stabilnosti u Latinskoj Americi. Čileanski gospodarski model ocijenio je vrlo uspješnim.

Hrvatska zajednica u Čileu vrlo je važna, složio se čileanski veleposlanik te rekao kako su hrvatske obitelji dobro pozicionirane u čileanskome društvu. Istaknuo je također važnost očuvanja hrvatskoga jezika među Hrvatima u Čileu. Veleposlanik je podsjetio na prošlogodišnji susret predsjednika dviju zemalja u New Yorku u Ujedinjenim narodima te se založio za nastavak rada parlamentarnih skupina prijateljstva.

Autor: Ured predsjednika Sabora