Predsjednik saborskog Odbora za financije i državni proračun Šime Prtenjača primio predstavnike misije MMF-a

Zagreb - Predsjednik saborskog Odbora za financije i državni proračun, g. Šime Prtenjača primio je u radni posjet predstavnike misije MMF-a, na čelu sa šefom misije g. Dimitrijem Demekasom i predstavnikom MMF-a u Hrvatskoj g. Johnom Norregaardom. Predstavnici misije MMF-a, nakon snimanja stanja i u dogovoru s Hrvatskom narodnom bankom i Vladom Republike Hrvatske, izradit će prijedlog smjernica za razvoj ekonomske politike za slijedeću godinu i pol. Ukoliko bi ih Hrvatska prihvatila, to bi bila podloga za sklapanje novog stand by aranžmana MMF-a u Hrvatskoj.

U razgovorima je postignuta suglasnost da je pitanje vanjskog duga hitno, te da treba pronaći prikladno rješenje za smanjenje njegova rasta. Isto tako, proračunski deficit u svakom slučaju treba držati pod kontrolom. 

Šime Prtenjača ocijenio je da je Hrvatska dostigla zabrinjavajuću visinu duga, i unutarnjeg i vanjskog, te da treba voditi računa da ne dođe do njegovoga daljnjeg nekontroliranog rasta. Naglasio je važnost obavljanja kontrole financijskih tokova u državi, a struktura trošenja se mora korigirati i kontrolirati. G. Demekas ustvrdio je da je problem vanjskog duga velikim dijelom uzrokovan velikim i neefikasnim javnim sektorom.