Predstavnici Savezne Republike Brazil posjetili Sabor

Zagreb - Brazilsko-hrvatska međuparlamentarna skupina prijateljstva Federalnog kongresa Savezne Republike Brazil i predstavnici izvršne vlasti Brazila posjetili su danas Hrvatski sabor. U sklopu posjeta brazilska se delegacija susrela s Hrvatsko-brazilskom međuparlamentarnom skupinom prijateljstva Hrvatskoga sabora, te s predstavnicima saborskih Odbora za vanjsku politiku, međuparlamentarnu suradnju, za gospodarstvo, razvoj i obnovu, te za poljoprivredu i šumarstvo.

Voditelj brazilske delegacije Francisco Sergio Turra istaknuo je kako ovaj posjet za Brazil ima povijesno značenje jer se radi o prvom koraku na putu jačanja gospodarske i političke suradnje dviju zemalja. Hrvatska je, dodaje Turra, za Brazil vrlo interesantna zemlja koja zbog svoga strateškog položaja na jugoistoku Europe otvara bezbrojne mogućnosti za iskorištavanje gospodarskih, trgovinskih i prometnih potencijala, posebice na području brodogradnje, ali i poljoprivrede. 

Drugi korak u jačanju kvalitetne suradnje dviju zemalja, istaknuo je Turra, bit će svakako uzvratni posjet hrvatskoga parlamentarnog izaslanstva Brazilu, te imenovanje stalnog veleposlanika Brazila u Republici Hrvatskoj. U zaključku posjeta, voditelj Brazilsko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva zaželio je uspjeh hrvatskoj kandidaturi za članstvo u Europskoj uniji, NATO-u, te u prihvaćanju Hrvatske kao nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a 2007. godine.