Pupovac i Mondekar održali sastanak s povjerenikom Europske komisije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Stylianidesom

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac i predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar s članovima dvaju odbora održali su sastanak s povjerenikom Europske komisije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christosom Stylianidesom.

Predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar otvorio je sastanak istaknuvši važnost demokratskoga dijaloga nacionalnih parlamenata i Europske komisije, posebice u ovako važnom području kao što je humanitarna pomoć i upravljanje krizama. 

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac osvrnuo se na elementarne nepogode koje su pogodile Hrvatsku, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu u prvoj polovici prošle godine. - Solidarnost u suočavanju s prirodnim katastrofama i nepogodama kroz političke prakse solidarnosti kao i kroz donacije građana iznimno je važna, kazao je Pupovac. Hrvatski su građani za vrijeme prošlogodišnjih poplava u svibnju promptno reagirali i donirali značajna sredstva poplavljenim područjima, istaknuo je Pupovac.  

Povjerenik Europske komisije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides predstavio je hrvatskim parlamentarcima područje djelovanja i aktivnosti koje poduzima u sklopu svoga portfelja. – Otvoriti područje komunikacije i povezati zemlje članice Unije kako bi brzo reagirale u vremenima kriza, jedan je od naših ciljeva, istaknuo je Stylianides. U tom kontekstu podsjetio je i na Fond solidarnosti Europske unije iz kojeg su Odlukom Europske komisije Hrvatskoj dodijeljena bespovratna sredstva u maksimalnom iznosu za elementarne nepogode prošle godine. Iznos od 8.616.263,00 eura za elementarnu nepogodu u veljači na području Gorskoga kotara te 8.959.725,00 eura za elementarnu nepogodu na području Slavonije u svibnju.  

Stylianides se osvrnuo i na regionalnu suradnju i potporu različitim regionalnim programima koju je Europska komisija prepoznala kao ključni faktor u ublažavanju posljedica i šteta uzrokovanih vremenskim nepogodama te istaknuo Hrvatsku kao vrlo dobar primjer u pružanju raznovrsne pomoći susjedima. 

U nastavku su sugovornici razgovarali o mnogim suvremenim izazovima, poput klimatskih promjena, kriznih žarišta u Siriji, Iraku i Jemenu te migracijama prouzročenim ratnim situacijama, koji zahtijevaju iznimnu pozornost Europske komisije.
 

Autor: Služba za medije