Pupovac održao sastanak s otpravnikom poslova britanskoga veleposlanstva Ianom Cameronom Cliffom

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac održao je sastanak s otpravnikom poslova veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Ianom Cameronom Cliffom. Situacija na području jugoistočne Europe, europska perspektiva zemalja regije i trenutačni odnosi Velike Britanije i Europske unije bile su središnje teme današnjega razgovora. 

Sugovornici su se posebno osvrnuli na situaciju u Bosni i Hercegovini te Makedoniji, kao i na odnos Europske unije prema ovomu dijelu Europe. – Velika Britanija pokazuje veliki interes za suradnju s Hrvatskom u vezi s britansko-njemačkom inicijativom za Bosnu i Hercegovinu, rekao je Cliff. Smatramo da okvir EU-a za rješavanje pitanja BiH treba biti puno jasniji, rekao je Cliff te dodao kako je najvažnije osigurati da budućnost Bosne i Hercegovine bude u Europskoj uniji, što je u interesu ne samo BiH i zemalja regije nego i EU-a u cjelini. 

Pupovac i Cliff složili su se da je Bosna i Hercegovina važan element stabilnosti na ovim prostorima, ali Europska unija isto tako treba obratiti veću pozornost i na zbivanja u Makedoniji. – Krizne situacije poput onih u Ukrajini ili Grčkoj pojačavaju važnost stabilnosti balkanskih zemalja, istaknuo je Pupovac. Dodao je kako je i jedan od koraka u tom smjeru osnaživanje odnosa zemalja regije, čemu Odbor za vanjsku politiku doprinosi brojnim aktivnostima i inicijativama na parlamentarnoj razini. 

Govoreći o izazovima s kojima se Velika Britanija susreće kao članica EU-a te o trenutačnim pregovorima Londona i Bruxellesa o reformi Europske unije, Cliff je istaknuo kako je jedan od interesa Velike Britanije stvaranje otvorenije Unije koja nije usredotočena sama na sebe. 

Na kraju sastanaka Pupovac i Cliff izrazili su zanimanje za nastavkom suradnje i daljnjom razmjenom mišljenja o svim spomenutim temama.
 

Autor: Služba za medije