Radimir Čačić održao sastanak s veleposlanicom Litve Loretom Zakarevičiené

Zagreb - Voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatske i Litve Radimir Čačić primio je u četvrtak veleposlanicu Litve u Hrvatskoj Loretu Zakaravičiené. 

U uvodnome dijelu sastanka Čačić se osvrnuo na mogućnosti suradnje dviju država na političkome, gospodarskome, energetskome i infrastrukturnome planu. Istaknuo je da gospodarski odnosi nisu dovoljno razvijeni te da je robna razmjena vrlo skromna. Dodao je da je potrebno potaknuti međusobna ulaganja i unaprijediti turističku suradnju. 

Čačić i Zakaravičiené osvrnuli su se i na pozitivna iskustva Litve vezana uz članstvo u EU-u i u izgradnji infrastrukturnih projekata, poput LNG terminala Klapeide. – Ova iskustva mogu biti vrlo korisna Hrvatskoj, rekao je Čačić. 

Litavska veleposlanica predložila je jačanje međusobne suradnje u pitanjima od zajedničkog interesa vezanima uz Europsku uniju, a razvoj turističke suradnje, prema njezinim riječima, znatno bi potaknula uspostava izravne zrakoplovne linije između Litve i Hrvatske. 

Sugovornici su se složili da je potrebno osnažiti i međuparlamentarne odnose, a litavska je veleposlanica s tim u vezi predložila organiziranje susreta s predstavnicima Međuparlamentarne skupine prijateljstva Litve i Hrvatske u Parlamentu Litve. 
 

Autor: Međuparlamentarna skupina prijateljstva Hrvatska-Litva