Ronko: Hrvatsku gradimo kao demokratsku državu

Branešci - Režim koji svoju snagu pokazuje ubijanjem civila kukavički je režim. Hrvatsku gradimo kao demokratsku državu, a svaka politika koja se temelji na osvajačkim ciljevima osuđena je na propast, rekao je u utorak u slavonskome selu Branešci izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, zastupnik Zdravko Ronko prigodom otkrivanja obnovljenoga spomenika žrtvama iz Drugoga svjetskog rata.

U selu Branešci na pakračkom području 11. kolovoza 1942. godine smrtno je stradalo 87 seljana. Žrtvama je podignut spomenik, koji je 1991. godine zadesila sudbina brojnih spomenika iz Drugoga svjetskog rata. Danas je u tom gotovo napuštenom naselju otkriven obnovljeni spomenik koji čine tri kraka u spomen na one koji su poginuli kao borci NOR-a, na pogubljene civile te na žrtve iz 1991. godine. Selo Branešci 1931. godine imalo je 647 stanovnika. Nakon Drugoga svjetskog rata u selu je bilo 484 ljudi, a danas u Branešcima živi manje od 50 stanovnika.

Na tragediju koja je pogodila cijeli zapadni dio Požeštine u kolovozu 1942., čiji je vrhunac bio 16. kolovoza u selu Sloboštini kada je ubijeno gotovo 1400 stradalnika, uglavnom izbjeglica s Kozare, podsjetio je zamjenik župana Požeško-slavonske županije Miroslav Grozdanić te predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Pakrac-Lipik Đorđe Gunjević. 

Gostima i uzvanicima obratili su se i zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik, pomoćnica ministra branitelja Vesna Nađ, potpredsjednik Srpskoga narodnog vijeća Darko Karanović, počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić. 

Svečanosti su prisustvovali i vladika pakračko-slavonski Jovan te izaslanici udruga antifašista Požege, Novske, Lipovljana i Daruvara.
 

Autor: Služba za medije/Radio Vallis Aurea