Rumunjski parlamentarci posjetili Sabor

Zagreb - Na poziv predsjednika Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora mr.sc. Nevena Jurice,  Hrvatsku je danas posjetio vanjskopolitički odbor Zastupničkog doma parlamenta Rumunjske. Rumunjski parlamentarci, koje je predvodio predsjednik Odbora Radu Podgoreanu, tom su prilikom razgovarali i s predstavnicima saborskih Odbora za europske integracije, te unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. 

Zajednička tema triju odvojenih sastanaka bila je jačanje bilateralne suradnje Rumunjske i Hrvatske, te razmjena mišljenja i stavova o procesu europskih integracija.

Pozdravljajući goste, mr.sc. Jurica je istaknuo kako se Rumunjska i Hrvatska nalaze na istom europskom putu ulažući ogromne napore kako bi se svrstale u krug zemalja kandidata za novi krug proširenja Europske unije 2007. godine. Upravo je to razlog, smatra Jurica, zašto je potrebna još čvršća suradnja Rumunjske i Hrvatske na svim područjima, a posebno na razini parlamenata i parlamentarnih odbora. Razmjenom mišljenja, znanja i iskustava, te međusobnom podrškom i zajedničkim europskim djelovanjem tih dviju prijateljskih zemalja, realizacija zacrtanih političkih ciljeva neće doći u pitanje.

Ističući važnost parlamenta u procesu usvajanja zakonodavstva i kriterija Europske unije, predsjednik Odbora za europske integracije mr.sc. Neven Mimica izrazio je nadu u rumunjsku podršku i pri hrvatskoj kandidaturi za članstvo u NATO. Prilagođavanje i usvajanje tih zakonodavnih europskih kriterija, dodao je Mimica, prilika je da Rumunjska i Hrvatska dokažu sebi i Europskoj uniji kako pripadaju velikoj europskoj obitelji.

U razgovoru s rumunjskim kolegama, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ivan Jarnjak istaknuo je važnost stabilne i mirne jugoistočne regije, te važnost suradnje svih zemalja na području suzbijanja organiziranog kriminala i terorizma. Takva suradnja, dodao je Jarnjak, može postati samo kvalitetnija unutar Europske unije.
Zahvalivši se na dobrodošlici, predsjednik vanjskopolitičkog odbora parlamenta Rumunjske Podgoreanu je izrazio uvjerenje kako će Hrvatska dobiti pozitivan avis Europske komisije, te zajedno s Rumunjskom postati kandidat za idući krug proširenja članica Europske unije. Isto tako, dodao je kako Hrvatska može računati na podršku Rumunjske glede članstva u NATO.