Saborski dužnosnici sastali se s predsjednikom Skupštine Crne Gore

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić službeno je posjetio Hrvatski sabor gdje se sastao s više saborskih dužnosnika.

U razgovoru s Lukom Bebićem, potpredsjednikom Sabora, Krivokapić je istaknuo kako se Crna Gora nalazi pred odlukama od dugoročnog značaja, a da teži miru i stabilnosti. Obostrano je naglašena važnost međuparlamentarne suradnje obzirom na zajedničke interese u turizmu, gospodarstvu i prometu. Crnogorski predsjednik informirao je Bebića o političkom stanju u Crnoj Gori, a Bebić gosta o položaju nacionalnih manjina u Hrvatskoj. 

S Rankom Krivokapićem razgovarao je i Ivan Jarnjak, predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. On je gosta iscrpno upoznao s radom Odbora, posebno njegovom ulogom u nadzoru obavještajnih službi. Ukazao je na njihovu važnost za sigurnost koja je uvjet uspješnog turizma, te na potrebu suradnje u razmjeni informacija. Predsjednik Skupštine Crne Gore je iznio kako će im hrvatska iskustva biti vrlo korisna i da su informacije najvažnije u borbi s terorizmom jer prethode svim akcijama. Iznio je primjer Dubrovačke Republike koja je opstala zahvaljujući trgovini i dobrim izvorima informacija.

Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić sastao se i s predsjednicima klubova zastupnika u Hrvatskom saboru. Razgovaralo se o postojećoj dobroj bilateralnoj suradnji kako na političkoj razini, tako i na području razminiranja i zaštite okoliša. Istaknuvši važnost još konkretnije međuparlamentarne suradnje kroz razmjenu iskustava i savjeta parlamentarnih odbora, Krivokapić je upoznao hrvatske parlamentarce sa skorim izmjenama crnogorskog Zakona o nacionalnim manjinama, prema kojem bi se u crnogorskom parlamentu osiguralo jedno mjesto za predstavnika hrvatske nacionalne manjine. Sugovornici su se složili kako će razvijanje suradnje Crne Gore i Hrvatske u tom pravcu pozitivno utjecati i na sigurnost i stabilnost cijele regije.