Saborski zastupnici sudjeluju u radu XVIII. Cetinjskoga parlamentarnog foruma

Cetinje - Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Nansi Tireli, potpredsjednica Odbora Sonja König i predsjednik Odbora za gospodarstvo Ivo Jelušić sudjeluju na XVIII. Cetinjskome parlamentarnom forumu koji se održava od 7. do 9. lipnja 2015. godine. 

Tema je ovogodišnjega zasjedanja "Žene u biznisu". Parlamentarni forum okupio je predstavnike parlamenata Albanije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Srbije, a nazočni su također i predstavnici OESC-a, RCC-a (Regional Cooperation Council), GTF-a (Gender Task Force) i EBRD-a za Jugoistočnu Europu. Sve zemlje sudionice osnažile su svoja izaslanstva i predstavnicima izvršne vlasti i sveučilišta, a iz Hrvatske su to Zdenka Lončar, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta, te Slavica Singer, članica Upravnog odbora CEPOR-a (Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva). 

Tijekom rasprave predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Nansi Tireli istaknula je kako hrvatski zakonodavni okvir treba osigurati bolju perspektivu ženama u poduzetništvu. Istaknula je, također, nužnost međuresorne i međuinstitucionalne suradnje. - Svi moraju imati istu viziju i iste ciljeve, to je preduvjet za poduzimanje bilo kakvih aktivnosti radi poboljšanja položaja žena u poduzetništvu, rekla je Tireli. Osim toga, dodala je, važna je i izrada točnih statističkih podataka. – Uloga medija u poticanju interesa žena za biznis također je važna, a zbog opsežne administracije bilo bi korisno objaviti internetski portal sa svim sadržajima i informacijama potrebnim za pokretanje i funkcioniranje ženskoga poduzetništva, kazala je Tireli. 

Cetinjski parlamentarni forum na kraju ovogodišnjega zasjedanja usvojit će deklaraciju koja će sadržavati činjenice i smjernice za daljnje aktivnosti zemalja sudionica. 
 

Autor: Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a