Saborsko izaslanstvo sudjelovalo na konferenciji o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici te Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici EU-a

Beč - Na dvodnevnoj konferenciji o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici (ZVSP) te Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici (ZSOP) Europske unije, 11. i 12. listopada 2018. u Beču, organiziranoj u okviru austrijskog predsjedanja Vijećem Europske unije, sudjelovali su Miro Kovač, predsjednik Odbora za vanjsku politiku, Igor Dragovan, predsjednik Odbora za obranu i Joško Klisović, potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku. 

Konferencija raspravlja o aktualnim vanjskopolitičkim i sigurnosnim temama, te okuplja predstavnike nacionalnih  parlamenata država članica Unije i Europskog parlamenta, predstavnike parlamenata država kandidatkinja i budućih kandidatkinja. Posvećena je temama vezanim uz prioritete Europske unije u području ZVSP i ZSOP, situaciji i kontroli na granicama Unije, pitanju sigurnosti i migracija, aktualnom stanju u zemljama Bliskog istoka i sigurnosnim prilikama u Siriji, te o europskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana. U sklopu Konferencije organizirane su radionice vezane uz budućnost nuklearnog sporazuma, vojnu pokretljivost Unije i projekte u okviru Stalne strukturirane suradnje- PESCO, te o doprinosu OESS-a dijalogu Istok-Zapad.

Razmijenjena su mišljenja o aktualnom stanju u Europskoj uniji i njezinom neposrednom susjedstvu, te kontroli na granicama. Pozdravljeni su dosadašnji napori za smirivanje situacije i stabilizacije susjedstva Unije, te je istaknuta važnost daljnjeg jačanja europske obrane. Glede krijumčarenja ljudima i migrantske krize zastupnici su ukazali na važnost višedimenzijanog pristupa rješavanju tog problema, a prije svega koordiniranijom i usuglašenijom politikom svih država članica Europske unije. Tijekom diskucije naglašena je važnost partnerskih odnosa sa svim relevantnim međunarodnim akterima, radi održavanja otpornosti, te jačanja stabilnosti i razvoja Europske unije u globalnom kontekstu. Važnost fokusa Unije na zemlje zapadnog Balkana, kao i potreba za jačom uključenošću i potporom svih država članica prema tim zemljama, bila je glavna poruka ove Konferencije.

Ukazano je na potrebu za daljnjom raspravom o eurointegraciji i transformaciji zemalja regije jugoistoka Europe, kao i veća uključenost nacionalnih parlamenta i njihovih nadležnih odbora u praćenje ispunjavanja svih kriterija ključnih za članstvo u Europskoj uniji. Glede sigurnih pitanja, migracija i kontrole granice prisutnima se obratio Miro Kovač. Ustvrdio je da stopostotni nadzor migracija nije moguć. Međutim, potrebno je definirati zajednički europski pristup upravljanju migracijama. Dodao je da na ovom području, kao i u jugoistočnoj Europi, u svome dvorištu, Europska unije može i  mora pokazati svoju djelotvornost. Ako u tome ne uspije Europska unija ne može pretendirati na ulogu svjetskog igrača. Sudionicima konferencije obratila se Federica Mogherini, potpredsjednica Europske komisije i Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Unije, koja je izvijestila o prioritetima Unije u području ZVSP-a i ZSOP-a .

Međuparlamentarna konferencija uspostavljena je zbog jačanja uloge nacionalnih parlamenata zemalja članica Europske unije i Europskoga parlamenta u kontekstu međuparlamentarne suradnje u području vanjske, sigurnosne i obrambene politike Unije. Održava se svakih šest mjeseci u državi koja predsjedava Vijećem Europske unije, te raspravlja o aktualnim vanjskopolitičkim i sigurnosno-obrambenim pitanjima. 

Autor: Odbor za vanjsku politiku