Šeks na svečanosti "Deset dana Svete Nedjelje" u Ludbregu

Na svečanosti "Deset dana Svete Nedjelje" u Ludbregu danas je predsjednik Hrvatskog sabora Vladimr Šeks istaknuo potrebu moralne odgovornosti u društvu, a na misi ispred Zavjetne kapele Sabora nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić istaknuo je nadu da će čovjek biti važniji od profita te pozvao Sabor da ukine rad nedjeljom.

"Moramo preispitati savjest, osnažiti solidarnost, osjećaj za ljude u nevolji, zavjet odgovorne slobode i promisliti nad erozijom morala i uništavanja vrijednosti koje tvore hrvatsko nacionalno biće. Mlada smo država i mora postojati moralna odgovornost da se bistra voda  narodnog života ne zamućuje", rekao je Šeks u ludbreškom svetištu Predragocjene Krvi Isusove prije početka mise obraćajući se brojnim nazočnim vjernicima, svećenicima i predstavnicima vlasti.

Hrvatski sabor je pokrovitelj manifestacije "Deset dana Svete Nedjelje", kojoj je središnji događaj misa prve nedjelje u rujnu ispred Zavjetne kapele Hrvatskog sabora.

Šeks je podsjetio kako se Hrvatski sabor na zasjedanju u Varaždinu 1739. godine obvezao izgraditi zavjetnu kapelu, te da je davni zavjet ispunjen prije 11 godina. Hrvatski sabor bio je uvijek s hrvatskim narodom, pa i u  teškim povijesnim trenucima kada mu je, prije više od dva i pol stoljeća, zaprijetila smrt od kuge i ratova, rekao je Šeks. Ludbreško proštenište ima dugu tradiciju - priznao ga je bulom papa Leon X. još 1512. Tradicija se održala do danas, pa je i ove nedjelje u Ludbreg došlo nekoliko desetaka tisuća hodočasnika iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva.

Središnju svečanu misu predvodio je msgr. Marin Barišić, nadbiskup splitsko- makarski, uz suslavlje msgr. Marka Culeja, varaždinskog biskupa. Nadbiskup Barišić u propovijedi je govorio o pretvorbi u euharistijskom smislu, "no toj su Kristovoj pretvorbi u nas suprotstavljene pretvorbe koje su sinonim za pljačku i krađu". "To je posljedica egoizma, gdje se grabi tuđe, utajuje porez, ne prijavljuju radnici, radi na crno, ne prijavljuju gosti. No u Hrvatskoj ima svjetla i nije sve crna kronika, te se nadamo pretvorbama u kojima će čovjek biti važniji od profita, mladi će u Hrvatskoj imati radna mjesta, a starije osobe neće izgubiti pažnju svoje sredine", rekao je dr Barišić. Dio propovijedi nadbiskupa Barišića u kojem je apelirao na Hrvatski sabor da donese zakon o zabrani rada nedjeljom nazočni su nekoliko puta prekidali pljeskom. (HS/Hina)
 

Autor: HS/Hina