Sonja König održala sastanak s grupom mladih političara iz Sjedinjenih Američkih Država

Zagreb - Potpredsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Sonja König održala je sastanak s grupom mladih političara iz Sjedinjenih Američkih Država koji su u studijskome posjetu Republici Hrvatskoj u sklopu suradnje Akademije za politički razvoj s organizacijom ACYPL (American Council of Young Political Leaders). Na sastanku je sudjelovala i članica Odbora Dunja Špoljar. 

U uvodnom dijelu susreta potpredsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Sonja König predstavila je gostima djelokrug i aktivnosti Odbora, istaknuvši dužnosti koje se odnose na poticanje i praćenje primjene načela ravnopravnosti spolova u zakonodavstvu RH.

Potpredsjednica König pojasnila je da Odbor ima jedanaest članova i članica iz reda zastupnika te tri vanjske članice imenovane iz reda nevladinih udruga, znanstvenih i stručnih institucija. Podsjetila je i na druge institucionalne mehanizme za promicanje ravnopravnosti spolova kao što su pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH, povjerenstva za ravnopravnost spolova na lokalnoj razini te nevladine organizacije. 

U nastavku se razgovaralo o zastupljenosti žena u Hrvatskome saboru te u pojedinim političkim strankama. Sonja König istaknula je da trenutačno zastupljenost žena u Hrvatskome saboru iznosi 25 posto, odnosno 38 zastupnica od ukupno 151 zastupnika. 

Članica Odbora Dunja Špoljar govorila je o participaciji žena u sustavima, obrazovanja, zdravstva te u poduzetništvu.  

Razmijenjena su mišljenja i o zakonskoj regulativi kojom se uređuje područje ljudskih prava i ravnopravnosti spolova.

Tijekom dana gosti is SAD-a održat će niz sastanaka s dužnosnicima Hrvatskoga sabora. 
 

Autor: Služba za medije