Stazić i Magyar: Hrvatska i Mađarska za jačanje gospodarske i energetske suradnje

Zagreb – Produbljivanje vrlo dobrih bilateralnih odnosa i jačanje gospodarske suradnje s Hrvatskom i drugim susjednim zemljama prioriteti su vanjskopolitičke politike Mađarske u nadolazećem razdoblju, istaknuo je novi mađarski veleposlanik József Magyar u Republici Hrvatskoj tijekom posjeta potpredsjedniku Hrvatskog sabora Nenadu Staziću. 

U sklopu gospodarske suradnje s Hrvatskom, Mađarska je zainteresirana za jačanje suradnje na području energetike, zajednički nastup na novim tržištima te povećanje turističke razmjene, rekao je Magyar. Mađarska je k tome zainteresirana i za ulaganja malih i srednjih poduzeća, zbog čega će uskoro otvoriti i Ured za trgovinu u Osijeku.

– I Hrvatska je zainteresirana za jačanje svog energetskog položaja u Europi, potvrdio je Stazić, a kao jednu od mogućnosti za ostvarivanje tog cilja naveo je projekt izgradnje terminala za ukapljeni prirodni plin u Omišlju na otoku Krku.

Na sastanku se među ostalim razgovaralo o položaju manjina, krizi u Ukrajini te problematici jačanja švicarskog franka i njenim posljedicama za korisnike kredita u toj valuti. – Država postoji zbog svojih građana, stoga je potreban partnerski odnos države i banaka u rješavanju tog problema, istaknuo je Stazić. 

Vezano za spor INA-MOL, Stazić je izrazio stav kako je riječ o pravosudnome pitanju koje ne bi trebalo opterećivati ukupne političke odnose dviju zemalja. Dodao je kako je Hrvatska iznimno zainteresirana zadržati rafinerije u Hrvatskoj te je izrazio uvjerenje da bi se INA i MOL udruženim snagama mogli širiti na treća tržišta.
 

Autor: Služba za medije