Šuker i Gödecke razgovarali o jačanju gospodarske i drugih poručja suradnje Hrvatske i Njemačke

Zagreb - Voditelj Hrvatsko-njemačke međuparlamentarne skupine prijateljstva Ivan Šuker održao je sastanak s predsjednicom parlamenta savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije Carinom Gödecke. 

U razgovoru su istaknuli vrlo dobre i prijateljske odnose Hrvatske i Savezne Republike Njemačke. Razgovarali su i o mogućem jačanju gospodarske suradnje dviju zemalja, posebno u području energetike. Smatraju da razvoju parlamentarne suradnje doprinose tradicionalni susreti skupina prijateljstva Hrvatske i Njemačke te da su ovakvi posjeti odlična prilika za razmjenu mišljenja i unapređenje suradnje. Posebno je istaknuta važnost suradnje gradova i županija sa saveznim pokrajinama Njemačke.

Šuker se osvrnuo na aktualne prilike u Hrvatskoj, na visoku stopu nezaposlenosti i sve veći problem iseljavanja Hrvata. Kao primjer pozitivne suradnje Hrvatske i Njemačke spomenuo je suradnju Stalne hrvatsko-bavarske komisije i Mješovite komisije Hrvatska- Baden Württemberg. Rekao je da Hrvatska intenzivno surađuje s južnim saveznim državama, koje su zemljopisno bliže i u kojima živi veći broj Hrvata te dodao kako je Hrvatska jedna od država s najvećim brojem državljana koji žive izvan svoje domovine. 

Gödecke je govorila o različitosti u nadležnostima parlamenata saveznih zemalja Njemačke kazavši kako su Bavarska i Baden Württemberg financijski vrlo jake u odnosu na ostale savezne pokrajine Njemačke. Osvrnula se na federalni sustav Njemačke koji je upravo razlogom njihove snage za postojanost, stabilnost i mir. Kazala je kako je potrebna suradnja u privlačenju financijskih sredstava EU-a te jačanje partnerstva i kontakata s državama članicama Unije. 

Razmijenjena su mišljenja i o investicijama, energetskoj politici Unije i korištenju europskih fondova, a u kontekstu europske sigurnosti spomenuti su sigurnosni izazovi na granicama Europske unije.
  
 
 

Autor: Hrvatsko-njemačka međuparlamentarna skupina prijateljstva