Tepeš primio izaslanstvo Indonezijsko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ivan Tepeš primio je izaslanstvo Indonezijsko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva Parlamenta Republike Indonezije. 

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ivan Tepeš uvodno je upoznao goste s radom i sastavom Hrvatskoga sabora u ovom sazivu. -Parlamentarni izbori bili su u studenome prošle godine te je u prosincu konstituiran 8. saziv Hrvatskoga sabora u kojemu je 151 zastupnik i 20 parlamentarnih stranaka, istaknuo je Tepeš. Voditelj izaslanstva Indonezijsko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva Riski Sadig podsjetio je da bilateralni odnosi dviju zemalja traju dulje od 20 godina, točnije od 1995. kada je Hrvatska otvorila veleposlanstvo u Jakarti. Govoreći o sastavu parlamenta Riski Sadig istaknuo je da sadrži 560 zastupnika, 10 stalnih odbora i četiri posebna. Indonezijsko-hrvatska međuparlamentarna skupina prijateljstva jedna je od 49 skupina u parlamentu koje promoviraju i unapređuju suradnju s različitim zemljama na svim razinama, dodao je. 

Sugovornici su razmijenili mišljenja i o gospodarskoj suradnji dviju zemalja. Važno je raditi na dinamičnijim gospodarskim odnosima, posebice na područjima vojne industrije i brodogradnje, suglasni su sugovornici. Aktivnija gospodarska suradnja dviju zemalja Hrvatskoj može otvoriti put prema tržištu jugoistočne Azije, a Indoneziju povezati s drugim zemljama Europske unije, istaknuo je Riski Sadig. U završnom dijelu susreta voditelj izaslanstva Indonezijsko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva Riski Sadig uputio je poziv predsjedniku Hrvatskoga sabora Reineru i potpredsjedniku Tepešu za uzvratni posjet Indoneziji. 

Tijekom dana u Hrvatskom saboru izaslanstvo Indonezije održat će sastanke s predsjednikom Odbora za međuparlamentarnu suradnju Sinišom Hajdašom Dončićem i voditeljicom Hrvatsko-indonezijske međuparlamentarne skupine prijateljstva Ljubicom Ambrušec.
 

Autor: Služba za medije