Tomislav Čuljak: Hrvatska želi nastavak dobrih odnosa s Mađarskom

Zagreb – Potpredsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Tomislav Čuljak sastao se u četvrtak s mađarskim veleposlanikom Józsefom Zoltánom Magyarom.

- Hrvatska želi nastavak dobrih prijateljskih odnosa s Mađarskom, istaknuo je Čuljak na početku susreta te dodao kako će se nakon konstituiranja saborskih odbora uskoro formirati i parlamentarne skupine prijateljstva, te se ponovno aktivirati međuparlamentarna suradnja na razini odbora i skupina prijateljstva.

- Nadamo se otvaranju novoga poglavlja u hrvatsko-mađarskim odnosima koje će u sklopu suradnje na državnoj razini uključivati i međuparlamentarnu suradnju, a osobito ponovno pokretanje tradicionalnih prekograničnih susreta hrvatskih i mađarskih parlamentaraca, rekao je Magyar te naveo Višegradsku četvorku kao primjer poželjnoga i dobrog mehanizma regionalne suradnje. Nadalje je istaknuo raspoloživost mađarskoga ministarstva vanjskih poslova za suradnju u području migracija i manjina.

Osvrnuvši se na porast trgovinske razmjene od 22 posto u prvih jedanaest mjeseci 2015. godine, Čuljak je unaprjeđenje gospodarske suradnje, osobito u sektoru energetike i turizma, naveo kao jedan od prioriteta Hrvatske u odnosu s Mađarskom. 

Autor: Služba za medije