U Hrvatskom saboru dodijeljene državne nagrade za znanost za 2022. godinu

Zagreb – Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner dodijelili su u petak 26 državnih nagrada za znanost za 2022.godinu, za ostvarena postignuća, popularizaciju znanosti i proširivanje znanstvenih spoznaja.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner tom je prigodom rekao da su hrvatski znanstvenici cijenjeni širom svijeta jer stoje rame uz rame s kolegama na najvišim svjetskim znanstvenim i obrazovnim ustanovama.

"Svjedoci smo četvrte industrijske revolucije, a strelovit razvoj modernih tehnologija predstavlja ogroman izazov u društvenom, političkom i gospodarskom smislu. U takvim uvjetima u prirodi je svakog čovjeka propitkivanje novih okolnosti u kojima se odvija svakodnevni život. U tome ste vi dali ključni doprinos", rekao je Reiner čestitajući nagrađenima.

Ministar Radovan Fuchs podsjetio je da je prošle godine usvojen novi model financiranja javnih visokih učilišta i znanstvenih instituta, koji ovisi o ostvarenim rezultatima, dok je sklapanjem programskih ugovora i dodatnim ulaganjima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti povećan proračun znanstvenih ustanova.

"U prosincu 2023. godine Ministarstvo znanosti sklopilo je 27 programskih ugovora s javnim znanstvenim institutima i dva ugovora s javnim veleučilištima. Ukupna vrijednost tih ugovora je 454 milijuna eura. Zadaća vlade je stvoriti preduvjete za strukturne promjene koje će rezultirati jačim povezivanjem znanosti i istraživanja s društvom, obrazovanjem i gospodarstvom", istaknuo je.  

Obrazovanje, znanost i inovacije ključni su za ekonomski razvoj i globalnu konkurentnost, rekao je ministar. "Nemjerljivo veliki uspjesi naših znanstvenika najbolji su dokaz da Hrvatska ima potencijal ravnopravno se nositi s visokorazvijenim zemljama", naglasio je.

Dobitnik nagrade za životno djelo u području humanističkih znanosti, professor emeritus s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Josip Baloban posebno je zahvalio svim članovima obitelji nagrađenih jer su oni "najčešće nevidljivi podupiratelji i u zgodnim i u nezgodnim vremenima".  

"Živimo u izazovnim i iznimno teškim vremenima, kako u svijetu koji je sve više ugrožen ratovima, tako i u našoj Hrvatskoj koja vapi za ljudima duha i znanja, ljudima pomirenja i ohrabrenja, a nadasve žudimo za građanima kojima će na prvom mjestu biti opće dobro i sloga hrvatskog naroda, o kojima smo mi stariji sanjali počekom '90-ih", kazao je Baloban.

Državne nagrade dodijeljene su u svih šest znanstvenih područja: prirodne znanosti, tehničke znanosti, biomedicina i zdravstvo, biotehničke znanosti, društvene znanosti i humanističke znanosti.

Osim Balobana, nagrade za životno djelo dobili su professor emeritus s Prirodno-matematičkog fakulteta u Zagrebu akademik Vladimir Paar za područje prirodnih znanosti, professor emeritus s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu akademik Mladen Obad Šćitaroci za područje tehničkih znanosti, profesor u mirovini Medicinskog fakulteta u Zagrebu Zdravko Lacković za područje biomedicine i zdravstva te znanstvena savjetnica s Instituta Ruđer Bošković Rozelindra Čož-Rakovac za područje biotehničkih znanosti.

Dodijeljeno je i 14 godišnjih nagrada za znanost, dvije godišnje nagrade za popularizaciju i promidžbu znanosti te pet godišnjih nagrada za znanstvene novake.

Autor: Hina