U Hrvatskome saboru održana promocija časopisa „Treća“

Zagreb – U Hrvatskome saboru u petak je održana promocija časopisa „Treća“ u povodu obilježavanja 20. obljetnice djelovanja Centra za ženske studije te 8. ožujka - Međunarodnoga dana žena. Promociju su organizirali Odbor za ravnopravnost spolova i Centar za ženske studije. 

„Treća“ je interdisciplinarni teorijsko-istraživački časopis Centra za ženske studije koji je počeo izlaziti 1998. godine, a najnoviji broj posvećen je različitim naraštajima feministkinja i obnavljanju feminističkoga djelovanja u Hrvatskoj. 

Obraćajući se nazočnim saborskim zastupnicama i predstavnicama Centra za ženske studije, predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol čestitala je 20. godišnjicu postojanja Centra te istaknula kako je ovo prilika da se oda priznanje svim ženama aktivisticama, feministkinjama i svim drugim ženama koje su se posljednja dva desetljeća neumorno borile za ženska prava u Hrvatskoj. – Nije slučajno da se ova promocija odvija ispred sobe „Marije Jurić Zagorke“, jedine sobe u Hrvatskome saboru koja nosi ime jedne žene, rekla je Sobol.

Predstavnice Centra za ženske studije čitajući ulomke iz novoga broja časopisa „Treća“  upozorile su na podzastupljenost žena u  javnome i političkome životu, pa tako i Hrvatskome saboru. Podsjetile su i na tekst Marije Jurić Zagorke „Adresa hrvatskih žena hrvatskome Saboru“ iz 1917. godine gdje zahtijeva pravo glasa govoreći o tome da se „narod ne dijeli na muško i žensko kad se dijele obaveze, pa zašto se onda dijeli na muško i žensko kad nam se daju prava?“. Također su iskazale i podršku programima građanskoga odgoja u školama koji bi trebao, mišljenja su, donekle smanjiti lokalnu ksenofobiju i homofobiju i omogućiti drukčiji pristup feminizmu u školskoj edukaciji. 
 

Autor: Služba za medije