U Hrvatskome saboru održana tematska sjednica povodom skorašnjeg pristupanja RH NATO savezu

Zagreb - U organizaciji Odbora za vanjsku politiku i Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a održana je zajednička sjednica povodom skorašnjeg pristupanja Republike Hrvatske NATO savezu.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Mario Zubović uvodno se osvrnuo na proces pristupanja naglasivši kako je Hrvatska uspješno ispunila sve kriterije te je nadomak punopravnom članstvu u NATO savezu, što predstavlja ispunjenje jednog od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva RH. Hrvatskoj će, uz obrambeno-vojnu konsolidaciju, punopravno članstvo donijeti niz pozitivnih učinaka u međunarodnim odnosima, a reflektirat će se i u gospodarstvu, znanosti i drugim područjima. Mario Zubović istaknuo je pritom da politička dimenzija NATO-a postaje sve izraženija te da će se Hrvatska ulaskom u NATO jasno pozicionirati na europskoj, ali i svjetskoj sigurnosnoj karti. Izrazio je nadu da će Zakon o ratifikaciji Protokola o pristupanju RH NATO-u, koji će se uskoro naći pred zastupnicima Hrvatskoga sabora, biti usvojen velikom većinom glasova, temeljem političkog konsenzusa i potpore hrvatskih građana.

U svom obraćanju nazočnima ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković rekao je kako se nada da će do kraja ožujka postupak ratifikacije Protokola o proširenju NATO saveza biti dovršen i u parlamentima preostale četiri zemlje članice. Istaknuo je da je NATO savez zasnovan na temeljnim vrijednostima i interesima zemalja članica, koje dijeli i sama Hrvatska: slobodi, demokraciji, vladavini prava, tržišnom gospodarstvu, međunarodnoj solidarnosti te stabilnim svjetskim odnosima. Ostvarivanjem punopravnog članstva Hrvatska će moći ravnopravno raspravljati i odlučivati o pitanjima koja se tiču globalne sigurnosti. 

Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Krešimir Ćosić pobliže je objasnio prisutnima strukturu i način rada Parlamentarne skupštine NATO-a, međunarodne organizacije predstavnika nacionalnih parlamenata 26 zemalja članica NATO saveza i 16 pridruženih članica. Hrvatski sabor, dodao je, ima status pridruženog člana Parlamentarne skupštine od 2000. godine.

Na tematskoj sjednici govorili su i veleposlanik RH pri NATO-u Igor Pokaz te vojni predstavnik RH pri NATO-u general bojnik Drago Lovrić, objasnivši u svojim izlaganjima civilnu i vojnu strukturu NATO saveza te ulogu i doprinos Hrvatske unutar Saveza. Državni tajnik u MORH-u Mate Raboteg upoznao je zastupnike s reformom obrambenog sustava RH u okviru priprema za članstvo. U raspravi koja je uslijedila zaključeno je kako postoji konsenzus o pristupanju Hrvatske NATO savezu te je naglašena važnost parlamentarne diplomacije unutar Parlamentarne skupštine NATO-a i drugih organizacija.

Zastupnici su čestitali hrvatskim predstavnicima u NATO-u i svim pripadnicima Oružanih snaga RH na uspješno izvršenim zadacima i provedenim reformama.

Autor: Služba za odnose s javnošću