U Saboru održan dvadeseti „Simulirani parlament“ ELSA-e Hrvatska

Zagreb – Danas je pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora održan dvadeseti „Simulirani parlament“ u organizaciji Europskog udruženja studenata prava - ELSA Hrvatska. 

Cilj ovog projekta je poticanje studenata na argumentiranu i konstruktivnu raspravu kroz sudjelovanje u zakonodavnom procesu, poticanje tolerancije, osnaživanja retoričkih sposobnosti i podizanje političke svijesti kao i upoznavanje s radom Hrvatskoga sabora. 

Ove godine „Simulirani parlament“ okupio je studente pravnih fakulteta u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu te studente Upravnog studija Veleučilišta u Vukovaru, a sudionici su vrlo žustro i dinamično, ali i argumentirano raspravljali o Prijedlogu zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti. 

U uvodnom predstavljanju predsjednik ELSA-e Hrvatska Mateo Matijević istaknuo je da je ova tema odabrana kako bi se među studentima promovirala važnost borbe protiv korupcije, nezakonitosti i drugih nepravilnosti. – Donošenjem Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti u veljači ove godine Hrvatska je prvi put dobila samostalni zakon kojim se uređuje zaštita takozvanih zviždača, rekao je Matijević. Oni predstavljaju važne aktere u borbi protiv korupcije, no kako je rekao, provedena istraživanja pokazuju da je hrvatska javnost nedovoljno upoznata sa sustavom prijave, a ista istraživanja ukazuju i na to da kod ispitanika prevladava strah od moguće stigmatizacije i diskriminacije u slučaju prijave bilo kakvog oblika nepravilnosti.

Kao izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, sudionicima se obratio saborski zastupnik Tomislav Sokol. Nekad i sam sudionik „Simuliranog parlamenta“, Sokol je pohvalio dobru tradiciju organiziranja rasprava među studentima prava naglasivši da kroz ovakve angažmane studeni mogu osvijestiti svoje interese. U nastavku je kratko govorio o važnosti teme koju su studenti odabrali za raspravu i nedavno usvojenom Zakonu. – Zakon dobro štititi prijavitelje nepravilnosti i definira sankcije, no s druge strane treba biti oprezan da isti ne posluži za određene manipulativne radnje i difamaciju, rekao je Sokol. 

Zamjenica pučke pravobraniteljice Tena Šimonović Einwalter sa studentima je podijelila osobno iskustvo pokretanja i sudjelovanja u radu „Simuliranog parlamenta“ te naglasila vrijednost dodatnog angažmana tijekom studija upravo kroz ovakve projekte. Istaknula je kako će Pučki pravobranitelj dobiti mandat tijela za zaštitu prijavitelja nepravilnosti i rekla kako Zakon uz puno dobrih rješenja ima i neke izazove. Kao one najveće istaknula je dodatno izdvajanje sredstava iz proračuna za provedbu kao i zapošljavanje dodatnih stručnjaka koji će sudjelovati u njegovoj provedbi.

– Zakonom se osnažuje pozicija prijavitelja nepravilnosti, podiže vidljivost njihovih prava i položaja, osnažuje se učinkovitost zaštite prijavitelja, ali i simbolička poruka važnosti prijave korupcije, istaknula je Šimonović Einwalter.