U Saboru održana konferencija o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu

Zagreb - Odbor za europske poslove organizirao je u Hrvatskome saboru konferenciju o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP).

TTIP je sporazum o slobodnoj trgovini između Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država o čijem sklapanju pregovaraju Europska komisija i Vlada SAD-a. Pregovori o TTIP-u započeli su u srpnju 2013. te je do sada održano osam krugova pregovora, dok se deveti krug upravo održava u Washingtonu. 

Na konferenciji su, uz članove Odbora za europske poslove, Odbora za gospodarstvo, Odbora za poljoprivredu i Odbora za zaštitu okoliša, sudjelovali i predstavnik Opće uprave za trgovinu Europske komisije, članovi Europskoga parlamenta izabrani u Republici Hrvatskoj, članovi Europskoga gospodarskog i socijalnog odbora, predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova, predstavnici Europske komisije u RH, predstavnici Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske udruge poslodavaca.

Konferenciju je otvorio predsjednik Odbora za europske poslove Hrvatskoga sabora Daniel Mondekar pri čemu je istaknuo važnost šire javne rasprave o TTIP-u kako bi se rasvijetlile ključne nedoumice te povećala razina transparentnosti. - Odbor će sigurno do kraja ove godine organizirati još nekoliko okruglih stolova ili konferencija o ovoj temi od krucijalne važnosti, dodao je Mondekar. 

O trenutačnom statusu pregovora o TTIP-u govorio je zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović. Izrazio je zadovoljstvo održavanjem konferencije te dodao da Ministarstvo vanjskih i europskih poslova također ima namjeru organizirati što više događaja vezanih uz temu TTIP-a, koji s vanjskopolitičkoga stajališta ima iznimnu geopolitičku važnost. Podsjetio je da je temeljni cilj TTIP-a maknuti što više trgovinskih prepreka između EU-a i SAD-a. – Očekujemo da ćemo navedenim sporazumom poboljšati ekonomski rast te povećati broj radnih mjesta, kazao je. 

Voditelj odjela u Općoj upravi za trgovinu Europske komisije Jean Charles Van Eeckhaute istaknuo je da su pregovori o TTIP-u započeli zbog ekonomskih razloga koji uključuju otvaranje novih radnih mjesta te nove mogućnosti za gospodarski rast te razvoj maloga i srednjeg poduzetništva. Podsjetio je da u Washingtonu upravo traje deveti krug pregovora o sporazumu na kojem se, između ostalog, raspravlja o regulatornoj kompatibilnosti i drugim tehničkim pitanjima koja uključuju značajne razlike u propisima, standardima i specifikacijama između trgovinskih partnera.

Član Europskoga gospodarskog i socijalnog odbora Sandy Boyle podsjetio je na važnost potpune transparentnosti tijekom cijelog pregovaračkog procesa o TTIP-u kako bi uživao široku podršku javnosti te dodao da bi od navedenog sporazuma ravnomjernu korist trebali imati poslovna zajednica, radnici i potrošači. Također je istaknuo potrebu dijaloga i suradnje s civilnim društvom koje s velikim zanimanjem prati sve aspekte pregovora o TTIP-u. 

Sandy Boyle upozorio je i na osjetljivost pitanja vezanih uz rješavanje sporova između ulagača i države koji izaziva veliku zabrinutost javnosti na obje strane Atlantika. U tom kontekstu pojasnio je da je Komisija priznala zabrinutost javnosti zbog agresivnih sudskih postupaka koje vode privatne korporacije protiv suverenih država. 

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever kazao je da je riječ o sporazumu dviju kultura i dvaju sustava te je zbog toga posebno osjetljiv. Podsjetio je na različitosti u zdravstvenim i socijalnim sustavima između Europe i SAD-a te dodao da je Europska konfederacija sindikata posebno zabrinuta zbog europske tradicije radničkih prava koja bi ovim sporazumom mogla biti narušena. 

Tijekom rasprave sudionici konferencije iznijeli su i druga važna pitanja te dvojbe, kao što je primjerice važnost izrade studije o procjeni učinaka TTIP-a na hrvatsko gospodarstvo. Svi se sudionici slažu da je u pogledu transparentnosti pregovora o sporazumu potrebno učiniti više, posebice za širu javnost.
 

Autor: Služba za medije