U Saboru održana tematska sjednica o ulozi i značaju kreativnih i kulturnih industrija u Republici Hrvatskoj

Zagreb – Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu održao je tematsku sjednicu "Uloga i značaj  kreativnih i kulturnih  industrija u Republici Hrvatskoj".
 
Predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Gordana Rusak istaknula je da se današnja tematska sjednica održava u povodu Mjeseca kreativnih i kulturnih industrija koji traje od 16. svibnja do 26. lipnja 2016., a jedan od pokrovitelja je i Odbor. Rusak je podsjetila na važnost doprinosa kulturnih i kreativnih industrija razvoju gospodarstva Republike Hrvatske. 

–Kreativne i kulturne industrije mogu biti pokretači društvene i teritorijalne kohezije, kao i kreativnosti i inovacija s pozitivnim učincima prelijevanja na ostatak ekonomije i društva u cjelini. Kreativne i kulturne industrije imaju i velik potencijal samozapošljavanja i zapošljavanja mladih, dodala je predsjednica Odbora Rusak. 
 
Dekan Akademije likovnih umjetnosti Aleksandar Battista Ilić govorio je o važnosti kreativne i kulturne industrije u obrazovanju kao i o značaju kreativnosti i kulture za cjelokupno društvo. Istaknuo je kulturu kao najveći europski proizvod i ključ konkurentnosti. 
 
Predsjednica Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija Ivana Nikolić Popović podsjetila je da je Klaster osnovalo Ministarstvo gospodarstva 2013. u okviru projekta financiranog iz EU fondova. 

-Jedan od naših ciljeva jest brža i učinkovitija implementacija u gospodarsku i društvenu sferu. Kreativne i kulturne industrije nositelji su inovacija te ostvaruju značajan broj novih radnih mjesta, istaknula je Nikolić Popović.
 
Bojan Bilić, ispred Udruženja hrvatskih arhitekata, govorio je o različitim načinima sudjelovanja arhitekture u oblikovanju i razvoju nekog prostora, navodeći primjer tzv. Bilbao efekta u kontekstu izgradnje Guggnheim muzeja. Pojasnio je da je izgradnjom muzeja 1997. u Bilabau došlo do sveobuhvatnog razvoja prostora kao i do pozitivne promjene gospodarskih trendova na tom području.
 
U nastavku se razgovaralo o utjecaju kreativnih i kulturnih industrija na razvoj turizma te o intelektualnom vlasništvu i autorskim pravima u kontekstu kreativnih industrija.  
 
Na tematskoj sjednici sudjelovali su predstavnici Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Ministarstva gospodarstva, HAZU-a, Akademije likovnih umjetnosti, muzejske djelatnosti, Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija te drugi relevantni gosti.
 

Autor: Služba za medije